Politika

Vučić o Europrajdu: Besmislena histerija, ako država kaže da je skup zabranjen, onda će biti zabranjen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2022

-

11:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da postoji besmislena histerija oko Europrajda i dodao da niko ne želi da se stavi u kožu državnih organa. On je poručio da neće biti nikakvih tuča i nikakvih sukoba i da će oni koji to pokušaju "biti privedeni poznaniju prava".

"S jedne strane imate histeriju, besmislenu histeriju oko parade. Ako ti se ne sviđa - odeš taj dan na Avalu, na Promenadu, ne moram da gledam, niko me ne napada, šta je problem? A kada kažete da ne postoje bezbedonosni uslovi, kažu mi ćemo da idemo tamo baš da vidimo šta će da rade huligani i hoće li država da ih zaštiti. Jel treba da pustimo druge da nas izubijaju da bi rekli da su bili u pravu? Jedino što mogu da kažem da će odluke vlade biti poštovane. Ako država kaže da je skup zabranjen, onda će biti zabranjen. Nema igre oko odluka države", rekao je Vučić. 

"Jedni će reći - ako ne krenemo na Zapad, odričemo se modernizma i ekonomskog blagostanja. Drugi će reći ako ne budemo slušali Rusiju propala je Srbija, ne možemo se odupreti Satani... Ima li tu srpskog interesa? Ima li neko ko će reći da pokušamo da budemo normalni, tih sedam odsto građana su naši ljudi, moramo voditi računa o njima. Ali, ne morate baš svaki put prst u oko svakome da biste dokazivali nešto. Hajde da pokušamo da pronađemo neka rešenja...", rekao je Vučić. 

Dodao je: "Ali, kada vidite da postoji ugroženost te normalne Srbije vi morate da štitite zdravo tkivo, normalnost u Srbiji. Neće biti nikakvih tuča i nikakvih sukoba, a svi koji to budu pokušavali biće privedeni poznaniju prava". 

"Želimo da sačuvamo bezbednost"

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je Ana Brnabić u nedelju u 15 časova imala sastanak sa predstavnicima Zelenih koji su izrazili protivljenje neodržavanju Parade ponosa.  

"Ana je rekla - znate ko sam ja, ja to ne krijem i to nije smetalo mom predsedniku da me postavi na ovo mesto. Ali mi u ovom trenutku imamo tešku situaciju. Želimo da sačuvamo sigurnost i bezbednost za građane", rekao je Vučić.

Naveo je i da je spreman da preuzme svu odgovornost i da se ne plaši onih koji kritikuju ili napadaju i dodaje da razgovarao sa predstavnicima Vlade. 

"Razumeo sam sve zahteve i saglasio sam se sa njihovom idejom. MUP će reagovati u skladu sa zakonom. Ono što će biti zabranjeno, to će biti zabranjeno. Ono što će biti dozvoljeno su skupovi u zatvorenom", rekao je i dodao. "To što ste planirali da imate, država je odlučila da nećete da imate i tačka".

"Mogu da zovu Bajden, Putin ili Erdogan, neće biti promene odluke"

Istakao je da će država dati sve od sebe da ne bude tuče na ulicama i da je upravo zato i reagovala na ovakav način.

"Šta je tu važno, kada ponestane argumenata, onda počinje vika i dreka, a to nije argument. To ste mogli danas da vidite, i kod jednih i kod drugih vidite. Što više neistina, ponavljanja i što glasnije. Onda pristojni koji bi se suprotstavljali i jedim i drugim medijima, povuku se i kažu šta ovo meni treba. Meni nije to problem koliko god mogu, ali ja nemam stotinu ruku, nemam toliko mogućnosti da na svaku laž odgovaram trpeljivo i strpljivo", rekao je.

Napomenuo je da je upravo zato doneta odluka da se ne održi parada i da neće biti promene

"Upravo smo doneli odluku da se ne održi parada. Može da zove Bajden mene ili Brnabić, koga kog, mogu zvati Putin ili Erdogan, neće biti promene odluke", podvukao je on.

 

Komentari (2)

Sarz

30.08.2022 12:35

Oni neka idu na Avalu,bolji je vazduh, a mi ćemo sa decom šetati ulicama Beograda.

Dule

30.08.2022 14:43

Europride ce biti, svi na prajd! Ne dajte se gayevi!

Srbija