Politika

Vučić s američkim kongresmenom: Dijalog je jedini pravi put za postizanje održivog dogovora sa Prištinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2022

-

12:12

Vučić s američkim kongresmenom: Dijalog je jedini pravi put za postizanje održivog dogovora sa Prištinom
Majkl Tarner i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Tarnerom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim pitanjima.

Tom prilikom, kako je saopšteno iz Predsedništva, predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena što sadržajnijoj saradnji sa američkom administracijom, te da je unapređenje odnosa Srbije i SAD od najvećeg značaja, posebno u oblasti ekonomije. Takođe, konstatovao je da je robna razmena između dveju zemalja na rekordnom nivou i da će prvi put da pređe 1,2 milijarde dolara.

Predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU, na kome vredno radimo uz neophodne reforme.

Vučić je, kako se dodaje u saopštenju, takođe rekao da Srbija ulaže ogroman napor u dijalog uz posredovanje EU, kao jedini pravi put za postizanje održivog dogovora sa Prištinom i rešavanje kriznih situacija izazvanih jednostranim potezima tamošnjih vlasti. On je naglasio da je to u skladu sa politikom mira i stabilnosti u regionu, koju Srbija vodi, čemu doprinos daje i kroz poštovanje Dejtonskog sporazuma i integriteta Bosne i Hercegovine, uključujući i integritet Republike Srpske u okviru BiH.

Кongresmen iz Ohaja je, prema navodim iz saopštenja, rekao da veoma ceni liderstvo predsednika Vučića i njegovu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu, kao i to da je impresioniran ekonomskim rezultatima Srbije. On je konstatovao da je svaki put kad dođe u Srbiju vidljivo veće približavanje naše zemlje Evropskoj uniji. Takođe je pohvalio Otvoreni Balkan kao važnu inicijativu za regionalnu saradnju.

Predsednik Vučić i kongresmen Tarner su konstatovali da saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja daje snažan podsticaj sveukupnim odnosima Srbije i SAD.

Tarner se kasnije sastao i sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem koji je ocenio da saradnja ide uzlaznom putanjom, prateći unapređenje sveukupnih odnosa dve zemlje i dajući doprinos njihovom daljem razvoju, kao i da njen značajan  segment čine zajedničke obuke oružanih snaga Srbije i SAD, koje doprinose razmeni iskustava i znanja, i time podizanju nivoa operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Stefanović i Tarner su se saglasili da je uspešna saradnja Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja jedna od ključnih poluga naše saradnje u oblasti odbrane, a sagovornici su izrazili opredeljenost za njeno dalje unapređenje, posebno u vojno-vojnoj i vojnomedicinskoj oblasti, kao i kroz saradnju inženjerijskih jedinica.

Ministar Stefanović istakao je i značaj donacija SAD-a sistemu odbrane Republike Srbije, koje su u poslednjih deset godina iznosile više od 47 miliona dolara, a među poslednjima u nizu su i oklopna vozila „berket G3“ za potrebe Vojne policije, ronilačka oprema za 72. specijalnu brigadu i 64-slajsni skener i pokretni rentgen aparat za Vojnu bolnicu „Karaburma“.

Komentari (0)

Srbija