Politika

Hoće li Beč ostati bez bečke šnicle: Velika poskupljenja stavljaju pritisak na ugostitelje

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2022

-

15:10

Hoće li Beč ostati bez bečke šnicle: Velika poskupljenja stavljaju pritisak na ugostitelje
Hoće li Beč ostati bez bečke šnicle: Velika poskupljenja stavljaju pritisak na ugostitelje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika poskupljenja predstavljaju ogromno opterećenje za ugostitelje u Austriji, pa poneki razmišljaju da sa jelovnika skinu i poznate "klasike".

Mnogi ugostitelji se nalaze pred dilemom da drastično povećaju cene svojih jela ili da ih uklone sa jelovnika.

Vlasnik restorana Šternberg Štefan Šternad iz pokrajine Koruška zapretio je da će uskoro skinuti sa jelovnika bečku šniclu.

"Ako se nastavi rast cena onda iduće godine više nećemo imati ništa što se sprema na ulju, jer će ta jela postati neisplativa. Suočeni smo sa rastom cena do 300 odsto, što ne možemo preneti na goste", kazao je on javnom servisu ORF.

Ugostiteljka Barbara Prilisauer iz Beča ukazala je da je morala cene na jelovniku u toku ove godine već dva puta da menja.

"Sada teleća šnicla košta 20,50 evra, a u januaru je koštala 18,50 evra", prenela je ona.

Istakla je da je kupovina za rad lokala postala od februara za 227 odsto skuplja. I pored te skupoće ona kaže da u Beču ne bi mogla odustati od pravljenja bečke šnicle.

I poznati ugostitelj Ervin Šajflinger ukazuje na "eksploziju" cena sastojaka potrebnih za pravljenje šnicle.

"Pored skupoće ulja imamo drugi problem, a to je dramatičan rast cene struje. Friteze troše mnogo struje", objasnio je on.

Šajflinger je ukazao da pojedine kolege, kako bi zadržali Bečku šniclu u ponudi, štede na drugim mestima, odnosno mnogi sa jelovnika brišu pomfrit.

Iako je u Beču bečka šnicla ostala u jelovnicima gotovo svih restoana, 35 odsto ugostitelja je sa jelovnika izbrisalo neka jela zbog visokih cena.

Komentari (0)

Srbija