Politika

Vučić: Pitajte Eparhiju SPC o odlikovanju Vojislava Šešelja

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2022

-

15:51

Vučić: Pitajte Eparhiju SPC o odlikovanju Vojislava Šešelja
Vojislav Šešelj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija. Odlikovanje mu je, u ime vladike Longina, dodelio vladika bački Irinej, a Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da primi ovo visoko crkveno odlikovanje.

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. Šešelj je ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine. Šešelj je nakon izricanje presude izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je "ponosan na sve zločine" koji su mu, kako se izrazio, "pripisani".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas, odgovarajući na pitanje hrvatske novinarke posle skupa procesa Brdo-Brioni zasto je Vojislav Šešelj dobio orden Svetog vladike Mardarija, naveo da a je u Srbiji crkva nezavisna od države i da o odlikovanjuj treba pitati eparhiju koja mu je orden dodelila. 

"Vi svaki dan odlikujete one koji su ubijali i o njima filmove pravite na tu temu, a na to niste nimalo osetljivi. A da, ovima vašima su okrenuli tu presudu na tri prema dva- kada ih prvo osude pa ih onda vrate, pa su tako postali junaci", ironično je primetio Vučić.  

On je dodao da "nije ni pop, ni vladika ni patrijarh i da mu ne pada na pamet ni da bude".  

"Kod nas je crkva veoma nezavisna u odnosu na državu. Ne znam kako je kod vas Hravata, ali mi se sekularnošću svoje države veoma ponosimo", istakao je predsednik i rekao da su te evropske i svetske vrednosti u Srbiji odavno uspostavljene i ustanovljene.

LSV: Sramotno je da osuđeni ratni zločinac dobija odlikovanje

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je danas da je sramotno što Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac, dobija bilo kakve nagrade i odlikovanja, a da je posebna sramota što je poslednji u nizu ordena primio od Srpske pravoslavne crkve (SPC).  

"Šešelj, koji je čitav svoj politički vek posvetio promovisnju mržnje, agresivnosti, ali i političkog ludila, baštini vrednosti koje su duboko anticivilizacijske, ali i duboko antihrišćanske", navela je Liga u saopštenju. Liga je ocenila da društvo u kojem se osuđeni ratni zločinci odlikuju i nagrađuju, a svoje ideje slobodno šire svakodnevno gostujući na kanalima, nema čemu dobrom da se nada. "Ratni zločinci i ostali protagonisti ideologije 'krvi i tla' moraju biti prošlost u našem društvu. Njihovo ostajanje na javnoj sceni samo će produžavati i produbljivati sramotu u kojoj živimo", istakla je Liga.

Pokret slobodnih građana (PSG) smatra nedostojnom i neprihvatljivom odluku dela Srpske pravoslavne crkve (SPC) da odlikuje Vojislava Šešelja, osuđenog ratnog zločinca, kako se navodi u saopštenju,"vodećeg predstavnika najmračnije politike u istoriji Srbije koja je dovela do krvavih ratova, progona i proterivanja ljudi na Zapadnom Balkanu“. 

PSG je naveo da želi da veruje da iza postupka kojim je Vojislav Šešelj nagrađen za svoje zločine, a SPC identifikovana kao njihov pokrovitelj, ne stoji čitava organizacija, već samo episkopi Longin i Irinej Bulović. 

„Nadamo se da će uslediti oštra reakcija patrijarha Porfirija i drugih crkvenih velikodostojnika kojim će ovaj čin biti poništen“, navedeno je u saopštenju. 

Inače, i pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je 2015. godine u Beogradu uručio je Šešelju visoki Orden zlatnog lika Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, dok mu je iste godine vladika mileševski Filaret, u manastiru Mileševa, uručio orden „Belog anđela prvog reda“.

Komentari (0)

Srbija