Politika

Putin: Produbićemo saradnju sa Srbijom i zalagati se za njen suverenitet

Komentari

Autor: Ria.ru

20/09/2022

-

12:44

Putin: Produbićemo saradnju sa Srbijom i zalagati se za njen suverenitet
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Moskva se zalaže za očuvanje suvereniteta Srbije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji uručenja agremana ambasadorima stranih država, prenose RIA Novosti.

Lider Rusije pozvao se na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, obećavajući da će "srpskim prijateljima "pružiti pomoć u odbrani nezavisnosti, kao i teritorijalnog integriteta i državnih interesa zemlje". On je najavio i "produbljivanje saradnje" sa Srbijom.

"U okviru međuarodnog prava, oslanjajući se pre svega na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, nastavićemo da našim srpskim prijateljima pružamo sveobuhvatnu podršku u očuvanju legitimnih prava i interesa Srbije, zaštiti njenog državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je Putin.

Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 usvojena je u junu 1999. godine. Dokument je odobrio međunarodno civilno i vojno prisustvo u Jugoslaviji i takođe uspostavio Misiju Organizacije za privremenu upravu na Kosovu.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 9. septembra najavio da neće biti priznanja Kosova. Prethodno je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar savetovao Srbiju da zaboravi krilaticu "Kosovo je Srbija". Prema rečima diplomate, i Kosovo, i Srbija su Evropa. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na Eskobarov komentar kratko odgovorila: "nikad".

Komentari (1)

mirka

20.09.2022 14:24

Hvala lepa, Ruska i Putinska saradnja Srbiji ne treba. Samo ostavite vi Srbiju na miru.

Srbija