Politika

Vučić: Uručena mi je još jedna nota o povlačenju priznanja Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2022

-

19:46

Vučić: Uručena mi je još jedna nota o povlačenju priznanja Kosova
Instagram/buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći večeras za RTS iz Njujorka najavio da će u Srbiji narednih sedam do 10 dana biti donete važne odluke i da će se tokom naredne nedelje obratiti  sa merama važnim za budućnost Srbije

Kao dobru vest naveo je da je tokom boravka u Njujorku dobio još jednu notu o povlačenju priznanja Kosova.

"To je još jedna fascikla više u državnom sefu, ali ćutaćemo i raditi dok ne krenu s ulaskom u međunarodne institucije", rekao je Vučić.

On je pismo u kome Priština traži prijem u Savet Evrope tvrdeći da za to nije neophodno članstvo u Ujedinjenim nacijama nazvao dodatnim pritiskom na Beograd.

"Nije novo to je tri-četiri meseca staro, a sada su pustili kao dodatni pritisak na Srbiju ", rekao je Vučić, navodeći da je pre nama težak period.

Osvrćući se na najavljeno obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina naveo je da nije teško pretpostaviti  šta će reći i da pretpostavljam da se iz faze "specijalne vojne operacije" približavamo velikom ratnom sukobu i da ćemo za mesec ili dva ući u velike ratne sukobe kakve nismo imali od Drugog svetskog rata.

"Za sve nas koji smo mali ne postoje lepe i lake vesti i očekujem da sve što budemo videli u narednom periodu bude dalje usložnjavanje odnosa između Rusije i Zapada ali i Kine", naveo je Vučić.

Govoreći o sutrašnjem obraćanju Generalnoj skupštini UN on je naveo da za svoje obraćanje ima 15 minuta i da će njegov govor biti drugačiji od dosadašnjih.

"Preskakaću kurtoazne reči jer imam ukupno 15 minuta. Važno je da će sadržaj biti precizan, tačan i da ostane zabeleženo da sam to rekao u Ujedinjenim nacijama i da će mnogi bolje razumeti šta se to dešava na Balkanu", naveo je Vučić.

On je, uoči ručka koji danas u Njujorku priređuje visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj za lidere Zapadnog Balkana, naveo da je taj neformalni sastanak veoma važan za nas, jer postoji inicijativa makroekonomske pomoći državama Zapadnog Balkana.

„Kažu formalno morate da aplicirate, ali su najavili podršku nekim zemljama za koje smo govorili da se ponašaju neodgovorno. Povećavate javni dug i imate pravo na podršku EU. Moramo imati i mi pošto smo se ponašali odgovorno“, poručio je Vučić za RTS.

On je istakao da EU ne treba da kažnjava one kojima je javni dug ispod 55 odsto, a obavezala se naša država prema našim građanima da će biti ispod 60 odsto. Vučić je podsetio da većina zemalja EU ima veći javni dug od 90 odsto.

„Ne možete da pomažete jednima već svima“, naglasio je on.

Rekao je da se dogovorio sa albanskim premijerom Edijem Ramom da iznesu taj stav.

Preneo je da će na sastanku biti premijer Crne Gore, predsedavajući Predsedništva BiH, premijer Severne Makedonije i predsednica privremenih institucija u Prištini.

Ukazao je da posle podne ima sastanak sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom EU za dijalog, kao i generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, te i sa jevrejskom organizacijom IPAK.

„Mnogo posla danas. Imamo i večeru i sastanak sa našim prijateljima Robertom Grenelom, i kongresmenom Džaredom Kušnerom“, dodao je on.
 

Komentari (0)

Srbija