Politika

Vučić: Hendikep je što ću pričati posle Zelenskog, govor smo menjali deset puta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2022

-

20:10

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Hendikep je što ću pričati posle Zelenskog, jer svaka reč koja bi se razlikovala od njegove neće dobiti odobrenje zapadnih partnera, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Tanjugu iz Njujorka uoči svog govora na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je naveo da je govor devet ili deset puta menjan" i da veruje da će biti zanimljiv.

"Možda ćemo za nijansu oštrije ćemo štititi našu poziciju, ali nećemo i ne možemo da se odreknemo svojih stavova. O svakoj reči, poslovici citatu vodili smo računa", naveo je predsednik.

On je daodao da "kada se slonovi tuku, na nama malima je da se sakrijemo".

"Ali plašim se da nam neće dozvoliti da budemo nevidljivi. Zato mislim da više neće trpeti slobodarske stavove Srbije. Baš ih briga. Kao što ih je bilo briga kada su nas bombardovali 1999, i kao što je neke druge briga kada iznose stavove koji štete Srbiji. Za nas je važno da čuvamo mir. To nije lako, videli ste poslednje izjave Kurtija. Mislim da su svi siti međusobnih optužbi, biće nam potrebna filigranska igra samo da preživimo", rekao je on dodajući  da je za nas važno da čuvamo mir.

"Rekli su mi u lice da uvedemo sankcije Rusiji"

On je dodao da su mu "u lice rekli da uvedemo sankcije Rusiji.

"Pola sastanka sa Boreljom i je bilo kad ćemo sankcije. Rekao sam da sam odlično razumeo šta su rekli, niko nije pretio, ali je to bila jedina tema sastanka, mislim da će malo ko da nas trpi, mislim da ni za jednu zemlju u Evropi trenutrak nije tako težak kao za nas", naveo je predsednik.

Vučić ističe i da će i ekonomska situacija biti sve gora, i da će se uskoro dogoditi ogromne promene - neke zemlje će brže izaći iz krize, neke manje brzo, a neke će defakto propadati i gubiti svoj ekonomski suverenitet. Na nama je, kaže, da budemo vešti i snalažljivi.

Vučić se osvrnuo i na dokument, predlog nemačkih i francuskih pregovarača, za koji je ranije rekao da ga je odbio.

"Naravno da znam šta je sadržaj. Zato su juče dobili jednu važnu poruku povodom toga. Srbija neće dozvoliti članstvo tzv. Kosova u UN dok sam ja predsednik. Možda Vlada odluči drugačije, ali neće imati moj potpis. A da li želimo kompromisno rešenje i dobre odnose, naravno da želimo. Ali da vidimo prvo prava Srba, šta dobijamo mi, kako se poštuje Rezolucija 1244. Ali se plašim da to nije sasvim realno", dodao je Vučić.

On kaže da niko više nema strpljenja ni za koga, i da niko neće da sasluša nikoga.

"Nama je bolna rana 1999, 2008. Baš ih briga. Bajden je danas rekao da su Rusi besramno izvršili invaziju na teritoriju druge države. Znate koliko poštujem Bajdena, ali šta se dogodilo 1999. godine? To je bilo više nego besramno. Srbija je napadnuta, a nije ušla na teritoriju druge zemlje. Kako da objasnite da pravila moraju da važe jednako za sve. Erdogan i Bajden su govorili po pola sata, pa možda i ja produžim govor. Ako oni imaju pravo imamo i mi", naveo je Vučić.

On kaže da se svi danas pozivaju na međunarodno pravo, a kada im ne odgovara pozivaju se na silu.

"Postoje tri tipa moći. Tvrda, meka i pametna moć. Mi ne možemo ništa od toga da upotrebimo, nemamo novca za meku moć, a snage za ostalo. Možemo samo da vidimo kako da izbegnemo snagu određenih NVO. Moramo da probamo da ne budemo na meti ovih najtežih mera. Veoma težak period je pred Srbijom, i politički i ekonomski", kaže Vučić.

"Žele da predstave Kosovo kao sui generis slučaj"

On je dodao i da je suština da danas Kosovo mnogi hoće da predstave kao "sui generis" slučaj, što ne postoji u međunarodnom pravu.

"Zato im se i žuri. Koliko sam video, ministar Lavrov je izašao sa drugom tezom, vezujući Minske i Briselske dogovore. On kaže da se ovo dešava u Ukrajini zbog nepoštovanja Minskih dogovora, pružajući time određenu podršku Srbiji zbog onoga što nije ispunjeno. Ali za nas se ne zna šta je gore. Sve najgore što je moglo da se dogodi za našu Srbiju na međunarodnom planu, dogodilo se", dodao je.

Na pitanje da li bi pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, to mogle da učine pod pritiskom, odgovorio je da je u neke siguran da to neće učiniti, dok u jednu - nije.

“U neke sam siguran da neće, u jednu nisam, ali ne želim da iznosim javnu sumnju, jer to nisu uradili. I dok to ne urade, naši su veliki prijatelji”, rekao je Vučić za Tanjug.

Ukazao je da će tih pet zemalja Unije biti pod ogromnim pritiskom da priznaju Kosovo, kao i Vijentnam, Kenija i druge, ali da će se Srbija boriti za svoje interese.

Ponovio je da osam “odpriznavanja” drži u sefu, ali da ne može da otkrije o kojim zemljama je reč.

“Neću da otkrivam dok ih ne budu primili u neku od ogranizacija, a onda će dobiti svih osam u lice”, poručio je predsednik Srbije.

"Jasno je da se Putin neće predati"

Osvrćući se na današnji govor ruskog predsednika Vladimira Putina Vučić je rekao da je jasno da se neće predati, uprkos napredovanju ukrajinske vojske.

"Jasno je da će Putin da se bori i da su ukrajinski vojnici bili daleko daleko brojčano nadmoćniji. Pet ili šest prema jedan. Gotovo nikakvu šansu ruski vojnici nisu imali, i zato pretpostavljam da je doneo odluku o delimičnoj mobilizaciji. To će Zapadu otežati, a što se Srbije tiče svaki dan će biti sve teži i teži", naveo je Vučić.

Kako je rekao komentarišući izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Srbija saveznik Rusije - takve izjave imaju efekta.

"Ne treba da potcenjujemo one koji nas doživljavaju kao neprijatelje. Mi ne možemo da prihvatimo njegove ideje da Srbi na Kosovu ne postoje. Oni zgradu UN mogu da vide tako što ih uvede neki službenik, kao što i ja mogu da uvedem bilo koga sa ulice. Sali ne mogu ni da priđu, ni da je vide ni na razglednici. Zato su im Si En En i liberalni mediji dali prostor da govore laži o Srbiji. On sve vreme hoće da izigrava Zelenskog, računajući da je Zapad siguran pobednik... On sve vreme provocira izazivajući sukob, ali mi ćemo to izbeći. To je znak naše snage", istakao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija