Politika

Stano o dokumentu koji su potpisale Srbija i Rusija: Shvatamo ovo veoma ozbiljno, pratimo situaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2022

-

13:42

Stano o dokumentu koji su potpisale Srbija i Rusija: Shvatamo ovo veoma ozbiljno, pratimo situaciju
Stano o dokumentu koji su potpisale Srbija i Rusija: Shvatamo ovo veoma ozbiljno, pratimo situaciju - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija shvata potpisivanje dokumenta između Srbije i Rusije "veoma ozbiljno", rekao je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

Odgovarajući na pitanje novinara o dokumentu koji su potpisali srpski i ruski šef diplomatije, a za koji je srpski ministar rekao da se odnosi na plan konsultacija, odnosno bilateralna i multilateralna pitanja, Stano je naveo da je neophodno početi od konteksta u kom se sve dešava.

"Počeo bih od konteksta, jer živimo u vremenu kada je Rusija uključena u ilegalnu agresiju protiv svog suseda, Ukrajine, svakodnevno krši Povelju UN i međunarodno pravo, i čini zločine. Rusija je nedavno utrla put novim eskalacijama, najavljujući delimičnu mobilizaciju i podršku ilegalnim referendumima o aneksiji delova ukrajinske teritorije", rekao je stano.

"Kad u ovim okolnostima vidimo da ministar spoljnih poslova Srbije pristaje na redovne konsultacije sa zemljom koja čini sve ovo, onda je to veoma jasan znak o njihovoj nameri da ojačaju vezu i odnose. Ovo postavlja ozbiljna pitanja", dodao je portparol EK. 

Kako je istakao, "EU je bila veoma jasna u razgovorima sa partnerskim zemljama, naročito sa onima koji su u procesu pristupanja, kao što je zemlja kandidat Srbija, da odnosi sa Rusijom u trenutnim okolnostima ne mogu biti onakve kakve su obično, sa ovim režimom koji čini toliko zločina".

"Ovo shvatamo veoma ozbiljno i pratimo situaciju. Mogu samo da podsetim na to da je Srbija, svojevoljno, proglasila pristup Evropskoj uniji kao strateški prioritet, i da se posvetila evropskom putu, jer se nada da će postati članica Evropske unije jednog dana. Ova odluka znači i usklađivanje sa politikama EU, uključujući tu i pitanja spoljne politike", rekao je Stano.

Komentari (0)

Srbija