Politika

Popović: Radni tekstovi seta zakona iz oblasti pravosuđa poslati Venecijanskoj komisiji

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

14:58

Popović: Radni tekstovi seta zakona iz oblasti pravosuđa poslati Venecijanskoj komisiji
Popović: Radni tekstovi seta zakona iz oblasti pravosuđa poslati Venecijanskoj komisiji - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas, na konferenciji "Podrška reformi pravosuđa u Srbiji", da su prvi radni tekstovi seta novih zakona u oblasti pravosuđa poslati na mišljenje Venecijanskoj komisiji.


Popović je podsetila da je Ministarstvo otvorilo posebnu mejl adresu gde svi zainteresovani mogu dati svoje komentare i sugestije na Radne tekstove zakona koji su takođe objavljeni na njihovom sajtu, kao i da će svaki dobar predlog biti implementiran u tekst jednog od zakona.

Ona je kazala da su Radne grupe imale online konsultacije sa članovima Venecijanske komisije koje će nastaviti redovno da se odvijaju sve dok zakoni ne budu usvojeni.

"Imajući u vidu da Ministarstvo pravde ima rok od godinu dana za usvajanje seta pravosudnih zakona, koji je zahtevan rok za završetak veoma obilnog i složenog posla" rekla je Popović i dodala da su upravo ustavne promene dovele do otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom Unijom i prvi put je Srbija pozitivno ocenjena u oblasti vladavine prava.

Takođe, ona je naglasila da je prilikom odlučivanja o izboru članova Radne grupe se rukovodila isključivo kriterijumima, stručnosti profesionalnosti i integriteta, kao i da je bila izložena pritiscima pojedinih nevladinih organizacija i udruženja, da njihovi predstavnici rukovodstva budu članovi Radnih grupa.

"Pravo ministra je da bez ograničenja formira Radnu grupu. Ovo posebno napominjem sa razlogom što je Advokatska komora Srbije pokušala da mi ovo pravo ograniči bez ikakvog zakonskog osnova svojom odlukom kojom poziva advokate koji su članovi Radnih grupa da podnesu ostavke" rekla je Popović.

Ministarka je rekla da je AKS tu odluku donela 21.septembra, te je taj čin okaraterisala kao pokušaj da se baci senka na postupak donošenja seta pravosudnih zakona, posebno zato što je odluka doneta nakon što je Radna grupa završila sa radom i predala Ministarstvu pravde radne tekstove zakona.

Pozvala je sve advokate da učestvuju u javnim diskusijama i javnoj raspravi kako svojim predlozima i sugestijama dali svoj doprinos donešenju najkvalitetnijih rešenja.

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović rekla je da će sud nakon uslagašavanja teksta sa mišljenjem Venecijanske komisije održati opštu sednicu radi analize tih tekstova i davanja jednog zaključka, a ostocće učiniti Visoki savet sudstva.

Ona je takođe pozvala sve sudije da učestvuju u javnim diskusijama i da svojim konstruktivnim predlozima doprinesu što boljim tekstovima zakona.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je značaj reforme pravosuđa u Srbiji, koja treba da ostvari ciljeve propisane strategijom razvoja pravosuđa za period od 2020. do 2025. godine, a kako je napomenula ne samo na rečima nego i na delima.

"Javno tužilaštvo je sa pažnjom pratilo i učestvovalo u radu Radnih grupa, i za javno tužilaštvo je od najvećeg zančaja radni tekst Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o visokom savetu tužilaštva" poručila je Dolovac.

Takođe je istakla da je za Javno tužilaštvo najvažnije da se očuvaju i unaprede dostignuti standardi u pravosuđu, imajući u vidu da svako reformsko rešenje treba da donese napredak, a ne da, kako je kazala, bude lošije u odnosu na postojeći sistem.

"Izuzetno bitnim smatram potrebu da se obezbedi kontinuitet u radu, te da se odgovarajućim bedzetskim sredstvima podrži efikasan,kvalitetan, odgovoran i transparentan rad Javnog tužilaštva i Visokog saveta tužilaštva, a u skladu sa novim Ustavnim rešenjima" zaključila je ona.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuee Žofre je istakao da je reforma pravosuđa ključan aspekt puta Srbije ka EU, kao i da oni pozdravljaju ovaj izbor i pozdravlaju ozbiljan rad i napore koje su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo pravde uložili u promovisanje i sprovođenje reformi.

"Ovi naporori svakako doprinose približavanju Srbije evropskoj porodici, gde ona svakako pripada i svakako mora da nastavi da se kreće u ovom pravcu" rekao je Žofre i istakao važnost ove reforme navodeći da ona može da obezbedi bolji kvalitet pravde građanima Srbije.

Kako je on istakao EU svi msrcem podržava delotvorno sporovođenje reformi i pozdravlja konsultacije sa Savetom Evrope i plan da se organizuje inkluzivna debata što je, kako smatra, recept za uspešno kreiranje zakona.

" EU radi sa Ministarstvom pravde na sektorskoj budzetskoj podršci od 30 miliona evra i razradili smo finansijsku pomoć za podršku neophodnim reformama u ključnim oblastima, koja će pomoći vlastima da sprovedu ovo zakonodavstvo kako bi Srbija dalje napredovala u procesu evropskih integracija" poručio je on.

Konferencija je nastavljena diskusijom uz učesće članova Radnih grupa, a organizovan aje u sklopu predstavljanja Prvih radnih tekstova zakona u oblasti pravosuđa koju je organizovalo Ministarstvo pravde sa Savetom Evrope.
 

Komentari (0)

Srbija