Politika

Ponoš: Šteta i niz faulova posle sporazuma s Rusijom, Jovanović: Ambasadori ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2022

-

22:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Papirom koji su Srbija i Rusija potpisale na marginama Generalne skupštine UN načinjena je višestruka šteta smatra predsednik pokreta Srbija Centar Zdravko Ponoš, dok sa druge strane predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ne smatra da je to loše, ali vidi problem u ponašanju ambasadora "koji se mešaju u unutrašnje stvari drugih država". Ponoš i Jovanović su u emisiji Euronews Centar govorili o poziciji Srbije u rusko-ukrajinskoj krizi, pitanju uvođenja sankcija Rusiji, evropskom putu i dijalogu Beograda i Prištine.

Sporazum koji su Rusija i Srbija potpisali u Njujorku je tehnički papir i jedna staromodna stvar u diplomatiji, rekao je Zdravko Ponoš, ali je naveo da nije suština u tome, nego u svemu što se desilo

"Ova vlast je taj sukob između Zapada i Rusije na diplomatskom planu dovela u Beograd”, rekao je Ponoš i ocenio da je to bilo štetno i neodmereno.

Navodi da je sproazum potpisan na mestu i u vreme kada to nije trebalo da se desi i smatra da je napravljena višestruka šteta.

"Dozvolili smo sebi da nas ruska misija u UN izmanipuliše", rekao je on i naveo da, koliko je on video, u delegaciji Srbije je bio samo jedan profesionalni diplomata.

"To je tehnički papir, koji, kad se potpisuje, ne zaslužuje da bude toliko medijski eksponiran”, rekao je Ponoš i istakao da je zatim usledio niz "faulova", i da su na kraju i "Rusi nervozno reagovali". Kaže i da postoji škola mišljenja koja kaže da je to urađeno svesno, ali da bi on voleo da veruje da je to bilo onako kako on veruje.

Miloš Jovanović je rekao da ne vidi problem u potpisivanju tog dokumenta, i da mu ne smetaju ni vreme ni mesto. On ipak vidi problem u ponašanju ambasadora. "Ne znam kada smo postali kolonija i maloletan narod da nam treba staratelj koji ima uvid u ono što radimo i očekuje da bude upoznat s dokumentom", rekao je.  

Euronews/Printscreen

 

Napominje da misli da nije uloga ambasadora da se meša u unutrašnje stvari jedne zemlje i kaže i da ne voli da to radi ambasador SAD, Rusije ili bilo koje druge države.

"Naše stvari su naše stvari. Valjda smo dovoljno ozbiljna i suverena zemlja da vodimo svoju spoljnu politiku i da ne pokazujemo svakome ko hoće da vidi ono što mi radimo", rekao je Jovanović. 

Ističe i da je ovo rat Zapada protiv Rusije. "Vrlo sam jasan. Mi nemamo nikakav interes u tom ratu da zauzimamo stranu", rekao je. Kaže da, čak i ako se ostavi po strani činjenica da Rusija ne ugrožava teritorijalnu celovitost Srbije, kao i to - ko ima kakve simpatije, Srbija nema nikakav interes da se u tom sukobu svrsta na stranu Zapada koji, kako kaže, i dan danas ugrožava interese Srbije. 

"NIje Rusija ta koja podržava secesiju KiM, koja priča o unitarizaciji BiH, nije ta koja recimo kaže da u Crnoj Gori Demokratski front kao predstavnik srpskog naroda nije poželjan u Vladi", naveo je Jovanović i dodao da je najbolje da ostanemo neutralni.

Ponovo govreći o potpisanom sporazumu s Rusijom, rekao je da ne vidi problem, i da je Srbija u Generalnoj skupštini UN osudila "rusku agresiju na Ukrajinu, kako piše u tom dokumentu".

"Ako je to (potpisani sporazum) svrstavanje, šta je onda ta osuda za koju je naša zemlja glasala?", upitao je i rekao da je reč o nekoj vrsti "plivanja" i pokazivanja stava. Podseća i da je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila glasanje Srbije. 

Govoreći ponovo o potpisanom sporazumu , Ponoš je rekao da se ništa ne bi desilo da to nije tako traljavo urađeno i navodi da nije pokazana diplomatska čvrstina. To što je Srbija najavila da neće priznati referendume u oblastima u Ukrajini ocenjuje kao "kontrolu štete" i smatra da je to diplomatski mudro jer odgovara srpskim spoljnopolitičkim interesima.  

On je naveo da je spoljna politika dovela Srbiju u lošu poziciju. Govorio je o poniženju i od strane Istoka i Zapada, navodeći da je, kako je rekao, to "posledica toga što je režim to dozvolio".

Euronews/Printscreen

 

"Da se prema zameniku pomoćnika državnog sekretara odnosi kao prema državniku”, rekao je Ponoš i upitao: "Kakvu mi onda reputaciju očekujemo?". "Ako režim predstavlja sve kao ‘država to sam ja’, kad taj režim dobije šamar, onda smo svi mi dobili šamar", dodao je. 

Kaže da je on imao priliku da sretne trojicu načelnika Generalštaba SAD i da je imao ravnopravne razgovore sa njima. "Koliko poštujete sebe, toliko će vas poštovati i drugi. Ne radi se da li smo za Ameriku, Rusiju, Zapad ili Istok. Da li smo za sebe?", rekao je.

Polemika o evropskom putu Srbije

Govoreći o izjavi predsednika Francuske Emanuela Makrona o nesvrstavanju, Miloš Jovanović je rekao da kada se gledaju izjave zapadnih zvaničnika, "puna su usta međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti, a oni su poslednji na planeti koji imaju pravo da pričaju o tome jer su prvi zgazili međunarodno pravo 1999. i ranije 1992. prilikom raspada Jugoslavije".

"Ceo taj proces zapadnog mešanja u jugoslovensku krizu je bio skandalozan i to je blaga reč. Oni su pslednji koji danas mogu da govore o nepoštovanju međunarodnog prava koje su ugazili", rekao je. Kaže da su oni i trenutno strana u sukobu, i da nisu neutalni.

On je napomenuo da NADA, novi DSS i POKS godinama unazad govore da nema ništa od evropskog puta jer se EU neće širiti u dogledno vreme, a i zbog toga što smatraju da je uslov priznanje secesije Kosova.  

Ponoš sa druge strane smatra da bi bilo neprimereno da se tako kapitalna odluka o odustajanju od evropskog puta sada donosi dok traje rat u Ukrajini.  

Smatra da je potrebno svrstavanje na stranu koja nam treba i da se formalno zatraži članstvo u EU.

"Nova gvozdena zavesa se spustila daleko od naših granica. Bavim se našim interesima. Teško je u ovom momentu braniti to što Rusija radi u Ukrajini. Paralela s Kosovom je važna", rekao je Ponoš i dodao da je dao neku vrstu kredita Vučićevom govoru u UN jer misli da je to bilo primereno.

Euronews/Printscreen

 

On kaže da se Rusija sve više upetljava u Ukrajini i da će to imati strašne reperkusije po Rusiju, Ukrajinu, Evropu ali i nas. Kaže i da Rusija realno ne može Srbiji mnogo da pomogne ni oko Kosova.

"Ne radi se ovde o tome da li smo mi prijatelji ili nismo, ja sam zagovarao taj pristup da krenemo sa uvođenjem blagih sankcija, da obavimo konsultacje sa Moskvom, ako smo prijatelji onda bi trebalo da imaju razumevanje. To što im je nešto značilo slikanje u Njujorku... Prijateljska zemlja bi trebalo da ima razumevanje za takvu poziciju", naveo je Ponoš.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da će sve ovo uticati na to pitanje jer je u toku "tektonsko pomeranje".

"Poštujem ovo što zagovara Jovanović jer je to zagovarao i ranije, legitiman politički stav. Problem je sa ovim režimom koji je dobio izbore na politici priključenja EU. Oni su ponovo slagali narod, i u ovom sitnom događaju potpisivanja tog papira napravili su samo štetu", rekao je Ponoš. 

Jovanović s druge strane smatra da Rusija i dalje pomaže Srbiji i da je Rezolucija 1244 na snazi zahvaljujući Rusiji.

"Rusija nam i dalje znači kao patner na diplomatskom nivou. Mi uvek dramatizujemo, ne biti članica EU, ne znači da mi dižemo zidove i da ne sarađujemo. Uvođenje sankcija Rusiji povlači niz posledica, od odstupanja podrške u SB UN, gubitka saveznika u svemu. Uvođenje sankcija vas svrstava na Zapad, sankcije nisu uvele sve zemlje. Ovaj sukob je isprovociran, Rusija je ispovodcirana, imali ste Majdan, imali ste Minske sporazume", rekao je Jovanović. 

Kaže da rat eskalira i da Rusija sebi ne sme da dozvoli da ga izgubi, a ističe i da NATO i Amerika "imaju dovoljno svog jada da bi sada gazili nas".

Kada je reč o dijalogu s Prištinom, kaže da to zavisi od Kurtija, ali da će "obrni-okreni kad god odlučimo da ne činimo ustupke secesionističkoj vlasti u Prištini posledica biti dizanje tenzija.

"Pred nama je izbor hoćemo da se borimo za svoje inetrese ili ćemo punom parom da jedrimo ka Briselu", naveo je.

Komentari (0)

Srbija