Politika

Potpisan sporazum o donaciji Kine za realizaciju nacionalnog sistema 112

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2022

-

14:51

Potpisan sporazum o donaciji Kine za realizaciju nacionalnog sistema 112
Potpisan sporazum o donaciji Kine za realizaciju nacionalnog sistema 112 - Copyright TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBE

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo, potpisali su danas sporazum kojim će Kina Srbiji donirati sistem 112, vredan 25,6 miliona evra.

Taj sistem će značajno unaprediti efikasnost i ubrzati reagovanja hitnih službi u Srbiji, što će biti od koristi ne samo našim državljanima, već i strancima koji se nađu na teritoriji naše zemlje, saopštio je MUP.

Ministar Vulin je naglasio da će potpisani sporazum omogućiti uvođenje srpskog nacionalnog sistema, jedinstvenog srpskog broja 112, koji će objediniti sve naše službe koje pomažu ljudima kada im je pomoć potrebna, skratiti brzinu reagovanja u tim situacijama, i omogućiti da se preciznije odredi lokacija sa koga je poziv upućen.

"Ovo je najveća pojedinačna donacija Ministarstvu unutrašnjih poslova od strane Narodne Republike Kine, 25,6 miliona evra je vrednost ovog projekta, ali važnije od novca, ove velikodušne donacije, jeste nastavak saradnje između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, ali i nastavak saradnje između dva ministarstva unutrašnjih poslova", kazao je Vulin.

Istakao je da dve zemlje sarađuju kao prijatelji, partneri, sa pozicija pune ravnopravnosti, jer jedna super sila kakva je Narodna Republika Kina i jedna geografski mala zemlja kakva je Srbija, pokazuju kakav zapravo treba da bude put u međunarodnim odnosima.

"Mi se sa Kinom uvek osećamo kao sa partnerima, kao da smo u potpunosti ravnopravni, i na tome sam prvenstveno zahvalan rukovodstvu Narodne Republike Kine na čelu sa predsednikom Si Ðinpingom. Iskreno sam ponosan što sam deo Vlade koja sprovodi politiku prijateljstva prema Narodnoj Republici Kini, a i što sam svedok izuzetnih ličnih odnosa između predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Si Ðinpinga, što se odrazilo i na odnose između naših naroda“, istakao je ministar Vulin.

TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBE

 

Srbija, kako je Vulin naglasio, apsolutno podržava politiku jedne Kine, teritorijalni integritet i suverenitet Narodne Republike Kine je za Srbiju nesporan i neupitan i Srbija podržava projekat "Pojas i put" za koji smatramo da je projekat koji može da promeni život na bolje čitavom nizu zemalja.

"Uvođenje jedinstvenog nacionalnog broja za pozive u hitnim situacijama upravo doživljavam kao jedan od elemenata naše saradnje i projekata o kojima govorimo", dodao je ministar Vulin i zahvalio se Narodnoj Republici Kini na donaciji koja će doprineti da građani Srbije budu još bezbedniji i sigurniji.

Ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo izrazila je veliko zadovoljstvo što je danas, zajedno sa ministrom Vulinom, potpisala ovaj važan sporazum.

"Prema ovom sporazumu, kineska strana će pružiti pomoć da se uspostavi jedan kompletan, moderan nacionalni sistem hitnog reagovanja 112 u Srbiji. Završetak ovog projekta će doprineti značajnom podizanju kapaciteta srpske strane za reagovanje u hitnim slučajevima i da će se bolje zaštititi bezbednost života i imovine naroda u Srbiji. Verujem da će kineska strana zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i sa srpskim partnerima blisko sarađivati da se projekat uspešno završi kako bi što pre služio narodu Srbije", izjavila je ambasadorka NR Kine.

Komentari (0)

Srbija