Politika

Česki ministar spoljnih poslova: Svi sporazumi između Beograda i Prištine se moraju sprovesti

Komentari

Autor: A. Ćup

29/09/2022

-

13:45

Česki ministar spoljnih poslova: Svi sporazumi između Beograda i Prištine se moraju sprovesti
Česki ministar spoljnih poslova: Svi sporazumi između Beograda i Prištine se moraju sprovesti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski, koji boravi danas u Prištini, nakon sastanka s potpredsednikom kosovske vlade Besnikom Bisljimijem izjavio je da njegova zemlja koja predsedava Evropskom unijom podržava dijalog između Beograda i Srbije.

“Podržavamo dijalog u cilju stabilizacije u regionu Zapadnog Balkana. Normalizacija odnosa je suštinski aspekt procesa evropskih integracija, ali dve strane moraju da sprovedu sporazume postignute kroz dijalog”,  rekao je Lipavski.

Kako je dodao za vreme, predsedavanja Češke Evropskom unijom biće uloženi maksimalni napori u procesu vizne liberalizacije za građane Kosova.

“Evropska unija će razmotriti tehnički deo, a nadam se da će češko predsedavanje EU pozitivno odgovoriti na politički deo”, kaže Lipavski.

Onje dodao da je o tome razgovarao i s ministrom spoljnih poslova Holandije, zemlje koja se do sada protivila viznoj liberalizaciji Kosova, te da je od njega dobio odgovor da će sačekati tehnički deo pregovora.

Lipavski je takođe istakao da će podržati članstvo Kosova u NATO i Evropsku uniju, dok o članstvu u Savetu Evrope nije govorio.

Potpredsednik kosovske vlade i šef tima za dijalog s Beogradom Besnik Bisljimi, ponovio je da je Kosovo uvek spremno za konstruktivan dijalog s Beogradom, a na novinarsko pitanje da li je istina da grupa nevladinih organizacija radi na izradi statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, odgovorio je da o tome nije obavešten i da svako ima pravo da piše i daje razne predloge, ali da konačnu odluku donosi vlada u Prištini.

Posle sastanka sa Bisljimijem, češki ministar spoljnih poslova će se sastati sa predsednicom i premijerom Kosova, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Komentari (0)

Srbija