Politika

Brnabić: Vlada će biti oformljena u ustavnim rokovima

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

10:54

Brnabić: Vlada će biti oformljena u ustavnim rokovima
Brnabić: Vlada će biti oformljena u ustavnim rokovima - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se vlada svakodnevno trudi da obezbedi da u Srbiji tokom zime ne bude restrikcija i da reši brojna teška pitanja, što je, kako je ocenila, mnogo važnije nego da dane koristi samo za formiranje nove vlade, koja će biti oformljena u ustavnim rokovima.

"Sve je to važnije nego da svaki dan koristimo za formiranje nove vlade, mogli ste da birate šta ćete uraditi, šta je važnije", rekla je Brnabić i ponovila da će Srbija dobiti novu vladu u ustavnim rokovima.

Ocenila je da to što još nema novi kabinet, što je vlada u tehničkom manadatu najviše kritikuju oni analitičari i stručnjaci, koji govore da vlada ništa ne znači, da su "ministri samo pijuni i pudlice u Vučićevom timu".

Kazala je da je to vrhunski cinizam i da ti isti ljudi treba da kažu da li im je vlada bitna ili nije.

"Radimo danonoćno, pokušavamo da se borimo za glavne prioritete za građane i privredu, da privreda bude konkurentnija od konkurencije u Evropi, da imamo gas, da on bude jeftiniji, da očuvamo samostalno odlučivanje", rekla je Brnabić gostujući na TV Pink.

U takvoj sitauciji, kako kaže, možete da uradite ili jedno ili drugo.

"Odlučili smo da se spremamo za zimu i sačuvamo Srbiju koja samostlano, nezavisno odlučuje, a da vladu formiramo u skladu sa ustavnim rokovima", navela je Brnabić i naglasila da najveći deo naših građana to razume.

Veliki uspeh u digitalizaciji javne uprave

Ona je danas takođe izjavila da je veliki uspeh to što se prema izveštaju UN Srbija nalazi među 10 zemalja koje su napredovale u digitalizaciji javne uprave i dodala da će taj rezultat pomoći da naša zemlja privlači investitore.

Brnabić je rekla da je zadovoljna što se eUprava Srbije nalazi na 40. mestu od 193 države sveta, prema vrednosti indeksa.

"Kada sam postala deo vlade 2016. godine kao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, sećam se da su matične knjige bile u crvenim ogromnim knjigama. Nismo imali ništa od eUprave i nismo imali preduslove da krenemo u taj proces, a to smo promenili za šest godina", kazala je Brnabić.

Dodala je da je pozicija Srbije unapređena za 18 mesta u poslednje dve godine, dodajući da će taj uspeh pomoći da se privuku investitori.

"Investirori to gledaju, jer indeks korišćenja elektronskih usluga i eUprave u jednoj zemlji pokazuje koliko je ta zemlja transparentna, koliko je javna uprava transparentna koliko se bori prottiv korupcije", navela je Brnabić.

Premijerka se osvrnula na nedavnu konferenciju o primeni veštačke inteligencije u tradicionalnim industrijama, navodeći da će veštačka inteligencija odrediti uspeh države u privrednom smislu, dodajući da je Srbija u toj oblasti jedan od lidera.

Navela je da je Srbija jedna od 11 zemalja na svetu koja je uvrstila osnove veštačke inteligencije u svoj obrazovni program.

"Mi smo bili 26. država koja je usvojila strategiju razvoja veštačke inteligencije i već smo krenuli u primenu", kazala je Brnabić.

Podsetila je da je prošle godine osnovan Institut za razvoj veštačke inteligencije u kojem radi 30 stručnjaka.

Komentari (0)

Srbija