Politika

Đurović za Euronews Srbija: Odluka o članstvu Kosova u SE nije bila deo dnevnog reda na naš zahtev, održana diskusija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2022

-

14:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Savetu Evrope održana je samo diskusija o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zaključka o preciznom datumu stavljanja na agendu ponovne rasprave, navela je za Euronews Srbija šef misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Ðurović.

"Sama odluka o aplikaciji za članstvo nije bila deo dnevnog reda jer smo to tražili, ali je bila održana diskusija o tome gde su članice imale priliku da iskažu stavove o ovom pitanju", kazala je Đurović.

Govoreći o navodima da je većina zemalja članica "pokazala razumevanje" za stav Srbije, Đurović je navela da u prilog tome govori činjenica da od 12. maja kada je Priština podnela zahtev, do sada, do oktobra još nije počela procedura učlanjenja.

"Mi smo imali intenzivnu diplomatsku aktivnost kako bismo zemlje članice upoznali sa našim stavovima i ukazali  na svu štetnost procesuiranja takvog zahteva. Iako je najavljeno da bi to mogla da bude jedna od tačaka dnevnog reda, mi smo se tome oštro suprotstavili i na kraju održana je samo diskusija na tu temu, gde smo mogli da vidmo podeljenost u Komitetu ministara SE na nivou ambasadora po ovom pitanju", objasnila je šef misije Srbije pri Savetu Evrope za Euronews Srbija.

Ona je dodala da je upravo očuvaje jedinstva organizacije ono na čemu većina članica insistira.

"Svesni su da jedno ovakvo pitanje koje ne nailazi na razumevanje 12 zemalja članica SE, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, može da unese podele u Komitet ministara", kazala je Aleksandra Đurović.

Ona je dodala da će Srbija nastaviti diplomatsku aktivnost da se ova tačka ne uvrsti u dnevni red neke buduće sednice i "naravno da se nikako ne donosi odluka o počinjanju procedure".

Podsetimo, Priština je zvaničan zahtev za prijem u Savet Evrope uputila 12. maja. Međutim, prema proceduri, da bi zahetv bio uzet u razmatranje, potrebna je podrška više od dve trećine članova Komiteta ministara Saveta Evrope.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je po predaji ovog zahteva izjavio da ne zna da li Priština ima dvotrećinsku većinu za ulazak u Savet Evrope, ali da ta inicijativa "nije sve što se sada dešava". Kako je dodao, Priština je dobila podršku Amerikanaca za ulazak u program Patrnerstvo za mir.

"To je način za pritisak na pet evropskih  zemalja koje nisu da priznaju nezavinosti, posebno na ove četiri koje su članice NATO, ne računajući Kipar, i veliki pritisak na Srbiju da to učini. Jer kako će Srbija biti jedna jedina koja ne ide u korak sa svetom, budućnošću... Mogu samo da vam kažem da sve to njima ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Beograda zeleno svetlo", rekao je tada Vučić.

Komentari (0)

Srbija