Politika

Vučić: Mislim da Srbija neće biti izuzeta od uvoza ruske nafte, sutra ćete čuti naš odgovor

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

13:05

Vučić: Mislim da Srbija neće biti izuzeta od uvoza ruske nafte, sutra ćete čuti naš odgovor
Vučić: Mislim da Srbija neće biti izuzeta od uvoza ruske nafte, sutra ćete čuti naš odgovor - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da misli da Srbija neće biti izuzeta od uvoza ruske nafte. Kako je rekao, zato se pripremamo da kupujemo drugu naftu, a o tome će govoriti sutra kada će saopštiti značajne dugoročne odluke o nafti i gasu koje će Srbija da preduzme.

"Sutra ćete čuti naš odgovor, biće vaznih i bitnih odluka za Srbiju", rekao je Vučić novinarima. 

Na pitanje kakav je plan,  Vučić je rekao: "Čućete sutra, mi smo već doneli odluke i upoznaću vas sutra sa tim kakve odluke smo doneli i šta ćemo tu da radimo".

Napomenuo je da Srbija može da uvozi naftu putem barži, ali da je to dosta skuplje i da ima puno problema, zbog čega se to i radi naftovodom.

"Ali, sutra ćete čuti šta će biti naš odgovor, koji nije pitanje dnevne politike", dodao je Vučić.

Istakao je da je nudio svojevremeno i razgvorao sa tadašnjim premijerom Hrvatske oko izgradnje brze pruge Beograd - Zagreb - Ljubljana, smatrajući da je to najbrži put za Srbiju do zapadne i centralne Evrope.

"Rekao mi je da nije zainteresovan za tzv. istočne izlaznice već samo one ka zapadu, rekao sam da ne razumem. Zato smo i krenuli da pravimo brzu prugu ka Budimpešti i naši mađarski prijatelji su to prihvatili", naveo je Vučić.

Kaže da ta pruga spaja Beograd sa Budimpeštom i Bečom kao saobraćajna arterija, kao i da će kasnije biti njome spojeni i Skoplje, Solun i Atina.

"Kada donosite dugoročne odluke, potrebne su vam milijarde evra i godine rada. Kada shvatite da neko postaje nepouzdan snabdevač i da je u stanju da tu svoju nepouzdanost pokaže, onda to radite na drugačiji način i razvijate svoju infrastrukturu na drugi način", rekao je Vučić.

"EK je prvobitno donela odluku da nas izuzmu"

On je rekao da je Evropska komisija prvobitno donela odluku da Srbija bude izuzeta, te da "nemamo šta da se ljutimo na EK", a da su onda na predlog Hrvatske uz podršku još dve članice shvatili da nemaju konsenzus po tom pitanju, pa su to skinuli. 

"Hrvati su sebe izuzeli od uvoza lubrikanta iz Rusije jer imaju posebne potrebe za svoju rafineriju, a za Srbiju su tražili da ne bude izuzeta za rusku naftu. Oni su sebi dali za pravo da pomažu Rusima, plaćaju nešto njima, ali su pokušali ili daju sebi dodatno za pravo da to Srbiji oduzmu", rekao je Vučić. 

Vučić je to novinarima u Novoj Pazovi, odgovarajući na pitanje TV Nova da li je iznenađen odlukom da Srbija ne bude izuzeta s obzirom da je ukazivao da je Srbija što se tiče Janafa bezbedna do 1. decembra, a da je problem sa naftom iz Iraka to što je skuplja oko 20 odsto, rekao: 

"Sve ste tačno rekli, ali želim da vam razjasnim, znali smo ranije za odluku da će se ta vrsta sankcija prema ruskoj nafti odnositi i za zemlje Zapadnog Balkana, međutim u međuvremenu je Evropska komisija, uz naše molbe i molbe Albanije i drugih, donela odluku da nas izuzmu iz toga", naveo je on.

Kako dodaje, Evropska komisija je izašla sa predlogom da zemlje Zapadnog Balkana budu izuzete, a onda se pojavila Hrvatska sa predlogom da Srbija ne bude izuzeta, a da Hrvatska, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija budu.

"To se dogodilo u međuvremenu, to je ta promena koja se desila i ja i dalje mislim da mi nećemo biti izuzeti. Pripremamo se da kupujemo neku drugu naftu, tu je sada problem u tipu nafte, težini, kao kod uglja", preneo je predsednik.

Kako je istakao, Janaf je bio pouzdan snabdevač, ali više to nisu. On je napomenuo da je Srbija plaćala 45 do 48 miliona evra godišnje za korišćene tog naftoboda i da je sada "na nama da preduzimamo naredne korake radi obezbeđivanja nafte".

Vučić o Hrvatskoj

Govoreći o Hrvatskoj, Vučić je rekao da je video da su neki pravili tekstove praveći laznu simetriju kako smo svi krivi, a šta smo to mi njima uradili. To što sam želeo da položim cvet je orgijanje i što sam se tri puta najavljivao kroz sve zvanične kalane Hrvatske? Izmišljaju kako sam tukao nekog zatvorenika, nikad u životu nisam video nikakvog zarobljenika, niti sam bio u Petrinji", rekao je Vučić.

Podsetio je kako su ga u hrvatskim medijima nazivali firer u pampersu i da mu crtaju brčiće i da nikad zbog toga nije ništa uradio protiv njih.

Objasnio je da sveobuhvatna hajka koja se pravi protiv njega posledica dogovora komunista i Vatikana iz 1968. godine prošlog veka da se ne pominje Jasenovac niti srpske žrtve.

"To je ono što je vladalo Beogradom sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih i dvehiljaditih što dans više ne vlada u Srbiji, ali pokušava da vlada, a to je ta udvorička politika prema Zagrebu u kojoj su oni uvek moderni i ispred nas, a mi treba da se valjda stidimo svog seljačkog i srpskog porekla. Ja sam ponosan na svoj srpski rod i na činjenicu što im tu lažnu priču kvarim u kojoj su samo oni žrtve. A u poslednjem ratu kada pogledate šta se dogodilo sa kućom Vučića i sa svima ostalima vidite sve suprotno od onoga što bi oni želeli da prikažu", rekao je Vučić.

Prokomentarisao je i kako je on za neke do njih najgori čovek na najvažnijem mestu u Srbiji, na kome bi voleli da vide nekog drugog.

Vučić je zaključio da je suština to da je Hrvatska sebi dala za pravo da bude izuzeta od sankcija Ruskoj Federaciji, a Srbiji nije dala to pravo i upitao ko su i šta su oni da pokušvaju to da rade.

On je naveo i da je suština u tome što je Hrvatska sebi dala za pravo da bude izuzeta od sankcija Ruskoj Federaciji, a Srbiji nije dala to pravo i upitao ko su i šta su oni da pokušvaju to da rade.

"Susreo sam se sa 38 evropskih i svetskih lidera"

Govoreći o Samitu Pragu, Vučić je rekao da je imao susrete sa 38 evropskih i svetskih lidera. On je nabrojao neke od zvaničnika sa kojima se susreo među kojima su i nemački kancelar Olaf Šolc, fransuski predsednik Emanuel Makron i predsednica EK Urslusa Fon der Lajen kao i niz drugih. 

"Nije mi se razgovaralo sa (hrvatskim premijerom Andrejom) Plankovićem iako je on nešto pokušao", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o video snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, na kome je u jednom trenutku snimljen da stoji sam, on je rekao: "Nisam prilazio stolu gde neko razgovara o miru dve zemlje. Mislim da je nepristojno to da radim".

Vučić je, na pitanje da komentariše zlurade komentare da je u Pragu kao „siroče sedeo i kuckao poruke“, da niko nije hteo da razgovara sa njim, naglasio da ne postoji niko ko je imao toliko susreta juče.

„Imao sam bilateralne susrete uprkos panelima i zvaničnim sastancima kako sa predsednikom Francuske Emanuelom Markonom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, sa najvažnijim ljudima u EU“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je bio na sastanaku sa predsednikom Češke Milošom Zemanom, kojeg očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine u Beogradu.

Preneo je da se sa Makronom sastao čak u tri navrata, imao je bilateralne razgovore sa premijerom Španije, Portugala, Italije, Grčke, Belgije, Luksemburga, Ukrajine, Finske, Poljske, Litvanije, kao i sa predsednikom Švajcarske, Rumunije, Bugarske, Azerbejdžana, Gruzije, kao i Turske.

"Nisam video predstavnike Danske, kao ni britansku premijerku, ali ni jermenskog premijera, jer nisam prilazio stolu, pošto je nepristojno, kada neko razgovara o miru da se uplićem. Teško ćete naći s kim se nisam sreo", podvukao je Vučić. 

Kako je dodao, kada napustite zemlju u sedam ujutro a vratite se u ponoć, radite sve vreme bez ručka, onda neko kaže da ste kao siroče, da niko neće sa razgovara sa vama, a dobijete čast da govorite na večeri, sedite pored nosioca ideje Političke zajednice Makrona. S jedne strane je pored Makrona sedeo ukrajinski premijer, iz dobrog razloga, a mi s druge. Jadni oni koji takve stvari govore“, prokomentarisao je Vučić.

"U Pragu svi govorili o sankcijama,ali ne otvoreno"

Vučić je rekao i da su tokom jučerašnjeg samita Evropske političke zajednice u Pragu svi govorili o sankcijama Rusiji, ali da na forumu niko nije govorio otvoreno već su pokazivali poštovanje prema Srbiji.

Vučić je to rekao novinarima u Novoj Pazovi, odgovarajući na pitanje TV Nova S kakav utisak nosi iz Praga, koje su njegove poruke za građane i da li je bilo ko tražio da Srbija uvede sankcije Rusije kako bi postala deo Evropske političke zajednice.

"Bilo je mnogo njih koji su govorili o sankcijama, ali niko nije govorio otvoreno na forumu, pokazivali su poštovanje prema Srbiji. To govore svaki dan, ja to stavljam u svako saopštenje ko god da dođe, od ambasadora, ne krijem od naroda, nije to tajna. Svi oni traže da uvedemo sankcije, tražite i vi, traži negde oko 15, 20 odsto građana Srbije, ja to razumem i prihvatam kao politički legalan i legitimni zahtev i to je to", kazao je predsednik.

Ističe da je Srbija deo Evropske političke zajednice svakako, uvodila ili ne sankcije.

"Kao što ste videli, nismo ih uveli pa smo bili deo i to veoma važan deo jer na našem panelu su bili i kancelar Nemačke i premijer Italije i predsednik Švajcarske, premijer Norveške, baš tamo gde sam ja bio iako nismo izabrali onaj na kojem se najviše priča, a najmanje rešenja donosi, a to je mir i bezbednost, već smo bili na energetskom forumu", naveo je Vučić.

"Više niko ne veruje u Kurtijevu priču"

Vučić rekao je da više niko ne veruje u priču Aljbina Kurtija o destabilizaciji situacije na Kosovu.

Vučić je, na pitanje da prokomentariše izjavu Kurtija da Rusija u saradnji sa Srbijom pokušava da destabilizuje Kosovo, rekao da se radi o priči koju slušamo skoro osam meseci o tome kako će Rusija i Srbija da izvrše invaziju.

"Šta drugo da priča? Da priča građanima kako im je lepo što im isključuje struju svaki dan, kako im je lepo kada nemaju nijednu fabriku?", upitao je on.

Kaže da niko više ne sluša kakve gluposti izgovaraju.

"Vidim da je sve više ljudi na Kosovu, Albanaca, koji više ne veruju u te njegove priče", zaključio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija