Politika

Evropska Komisija odobrila Interreg programe saradnje Mađarske i Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

14:35

Evropska Komisija odobrila Interreg programe saradnje Mađarske i Srbije
Evropska Komisija odobrila Interreg programe saradnje Mađarske i Srbije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija odobrila je sprovođenje novog Interreg VI-A IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, čija je ukupna vrednost uključujući i nacionalni doprinos 74,7 miliona evra.

U Srbiji će program biti realizovan u sedam upravnih okruga, a u Mađarskoj u dve županije i obuhvata aktivnosti za zeleniji region, ekologiju, biodiverzitet, obrazovanje, kulturu i turizam.

Projekti će se odvijati u Zapadnobačkom, Severnobačkom, Sremskom, Severnobanatskom, Južnobačkom, Srednjobanatskom i Južnobanatskom upravnom okrugu, a u Mađarskoj u Čongrad-Čanad i Bač-Kiškun županiji.

Ukupan doprinos EU tim projektima je 63,55 miliona evra, a oni će se sprovoditi u okviru finansijske perspektive 2021-2027.

Projekat ima tri prioriteta, prvi je Zeleniji region - Prilagođavanje klimatskim promenama, sprečavanje rizika i Biodiverzitet i smanjeno zagađenje.

Drugi se odnosi na Unapređenje ljudskih i kulturnih vrednosti- Obrazovanje i celoživotno učenje i kulturu i turizam.

Treći se odnosi na bolje upravljanje prekograničnom institucionalnom i civilnom saradnjom kao i jačanje uslova za Bezbedniju i sigurniju Evropu.

Komentari (0)

Srbija