Politika

Vučić o dokumentu Kvinte: Ima stvari koje možemo da učinimo i onih koje ne možemo, ministri iz SNS znaće se u nedelju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/10/2022

-

17:12

Vučić o dokumentu Kvinte: Ima stvari koje možemo da učinimo i onih koje ne možemo, ministri iz SNS znaće se u nedelju
Vučić o dokumentu Kvinte: Ima stvari koje možemo da učinimo i onih koje ne možemo, ministri iz SNS znaće se u nedelju - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić nije mogao da otkrije detalje dokumenta koji su mu ranije danas predali ambasadori Kvinte, dodajući da je dogovor da se taj dokument ne objavi, ali i naveo da su zapadni partneri zabrinuti zbog postojanja mogućnosti da dođe do eskalacije na terenu.

Na pitanje novinara u Leskovcu šta piše u dokumentu koji je dobio od ambasadora Kvinte, Vučić je odgovorio da je dogovor da se on ne objavi, ali da se svakako tiče KiM i naših razgovora.

"Ima stvari koje možemo da učinimo, ima stvari za koje smo reagovali na drugačiji način", rekao je Vučić.

Naveo je da je to bio otvoren razgovor, i naglasio da se on, pošto je dogovor da se ne izlazi u javnost, ne ponaša tako da se to poslepojavi u novine, a on "pravi" da ne zna ko je to pustio, jer se mora imati fer odnos prema partnerima.

Razgovarao sa Boreljom

Vučić je objavio da je u razgovoru sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom istakao da je Beograd posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom i rešavanju svih otvorenih pitanja.

"Da li je za nas situacija jednostavna pred 31. oktobar - nije", rekao je Vučić, povodom toga što tog datuma ističe rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji.

Vučić je preneo da su zapadni partneri zabrinuti zbog postojanja mogućnosti da se dogodi esksalacija na terenu.

"Ja sam rekao sve što mi možemo da učinimo, da izbegnemo tenzije, da deeskaliramo potencijalni sukob, to ćemo da učinino i to možemo. A, sada da ne ulazim u detalje, oko čega smo saglasni, oko čega nismo", rekao je Vučić.

"Ni milimetar nismo blizu rešenja"

Vučić je dodao da ni milimetar nema približavaja u rešavanju problema oko preregistracije srpskih tablica na KiM. Na pitanje da li se došlo do koraka bliže rešenju, odgovorio je „ni milimetar“.

„Ne možete izmisliti svaki put problem i onda insistirati na njemu, nametnete svoju volju, a da ne zna niko na osnovu čega. Bavili smo se ličnim kartama, rešili smo jedan problem. Sada svaki put mislite da tako može - e ne može“, poručio je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević

Vučić danas u Leskovcu

Na pitanje da li se Nemci vraćaju na Ahtisarijev plan, on je odgovorio da je to nešto što liči na Ahtisarija. "Nešto je Ahtisari, nešto Ahtisari minus, a nešto i Ahtisari plus. Jesam li srećan i zadovoljan zbog toga - nisam", odgovorio je Vučić.

Vučić je, upitan da prokomentariše izjavu Danijela Servera da ne postoji čvrst razlog da se pomeri rok za preregstraciju vozila na Kosovu, rekao da što se Servera tiče ne postoji čvrst razlog da Srbija postoji, a još manje da postoje Srbi na severu Kosova.

"Da pitate Servera sve je jasno. Pitanje je koliko možemo da pronađemo Servera koji misle drugačije. Ali ne treba potceniti njegovu ulogu, "Džon Hopkins" univerziteta i tinktenkova preko kojih vrše uticaj na američku administraciju”, ukazao je on. Vučić je kazao da ne treba da kukamo što ne možemo da stvari promenimo, jer to niti smo mogli niti ćemo moći. “Velike sile neće da menjaju svoje stavove”, podvukao je on.

O novoj vladi

Na pitanje Euronews Srbija o tome kakav će biti sastav nove vlade, Vučić je rekao da će se većina imena novih ministara Vlade Srbije znati u nedelju nakon sednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

"Predsedništvo je to koje prihvata, a onda Glavni odbor donosi odluku. Nema tu velikih razlika. Negde oko dva, tri, četiri popodne u nedelju, znaće se sastav SNS-ovih ministara"", rekao je on.

"Možda se neće znati jedno ili dva imena koalicionih partnera za šta možda treba još 24 sata, ali ostalo će se znati u nedelju", kazao je Vučić.

Na pitanje da li to znači da će koalicioni partneri dobiti jedno ili dva mesta u Vladi, Vučić kaže da će dobiti mnogo više. "Mi smo mnogo korektniji i darežljiviji", dodaje.

Vučić smatra da je važno pokazati političku i pravnu volju da se država obračuna oštrijim kaznama sa silovateljima i onima koji čine nasilje u porodici.

Vučić je to rekao u Leskovcu, odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje da će Vlada prihvatiti njegovu inicijativu za promenu Krivičnog zakona koja podrazumeva uvećane zatvorske kazne za silovatelje, zatim obljubu nad detetom, obljubu nad nemoćnim licem, nedozvoljene polne radnje, nasilje u porodici i obljubu zloupotrebom položaja.

Kako kaže, reakciju Vlade ćemo moći da vidimo kada bude formirana što je, prema njegovim rečima, već sledeće nedelje.

"Videćemo kada se formira Vlada i kada donese odluku. Neka oni to urede, pravno mogu da urede, a mislim da je važno da se pokaže politička i pravna volja države da se obračuna još oštrijim, drakonskim kaznama i prema silovateljima i prema onima koji čine nasilje u porodici, pogotovu nad ženama i decom", kazao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija