Politika

Grlić Radman: Hrvatska pouzdan partner državama Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2021

-

17:59

Grlić Radman: Hrvatska pouzdan partner državama Zapadnog Balkana
Grlić Radman: Hrvatska pouzdan partner državama Zapadnog Balkana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska prenosi znanja i iskustva, stečena prilikom pristupanja Evropskoj uniji, zemljama Zapadnog Balkana, izjavio je danas Gordan Grlić Radman na sastanku sa ministrima spoljnih poslova Višegradske grupe i zemalja zapadnog Balkana.

"Aktivnim učesćem u brojnim regionalnim organizacijama i inicijativama Hrvatska prepoznaje važnost regionalne saradnje te kao država članica EU ostaje pouzdan partner državama zapadnog Balkana i nastavlja da prenosi znanja i iskustva stečena tokom procesa pristupanja EU", kazao je Grlić Radman, sapšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Hrvatske.

Radman kaže da veruje da je taj prenos znanja i iskustava od ključne važnosti, a u osam godina članstva u EU, Hrvatska je sprovela 37 “Twinning“ projekata u partnerskim zemljama, među kojima je i šest zemalja zapadnog Balkana, i više od 700 bilateralnih projekata tehničke pomoći.

Glavne teme sastanka, navodi se, bile su politika proširenja EU, saradnja po pitanju pandemije, regionalna saradnja.

Zahvalio je, dodaje se, Višegradskoj grupi "na neprekidnoj podršci evropskom putu zemljama Zapadnog Balkana".

Pozdravio je održavanje prve dve međuvladine konferencije sa Srbijom i Crnom Gorom i istakao važnost postizanja konsenzusa o pregovaračkom okviru za Albaniju i Severnu Makedoniju, prenela je Hina.

Kazao je i da je važno sprovesti ključne reforme u Bosni i Hercegovini pre opštih izbora 2022.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija