Politika

Izveštaj misije Saveta Evrope: Lokalni izbori u Srbiji regularni uprkos polarizaciji na političkoj sceni

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2022

-

12:30

Izveštaj misije Saveta Evrope: Lokalni izbori u Srbiji regularni uprkos polarizaciji na političkoj sceni
Izveštaj misije Saveta Evrope: Lokalni izbori u Srbiji regularni uprkos polarizaciji na političkoj sceni - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Delimični lokalni izbori u Srbiji održani 3. aprila bili su regularni uprkos polarizaciji na političkoj sceni, navodi se u izveštaju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, uz napomenu da predsednički, parlamentarni i lokalni izbori ne bi trebalo da se održavaju u isto vreme.

Misija Kongresa, koja je posmatrala izbore u Beogradu i još nekoliko gradova i opština u Srbiji navodi da su izbori generalno protekli mirno i uz skladu sa pravnim okvirom, saopšteno je iz Saveta Evrope.

U izveštaju se pozdravlja to što su, nakon dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, opozicione partije učestvovale na svim izbornim nivoima.

Napominje se da su, međutim, zabeležene određene proceduralne nedoslednosti i incidenti i preporučuje poboljšanje izbornog procesa u oblasti registracije glasača, finansiranja kampanja i stranaka, korišćenja administrativnih resursa, tajnosti glasanja i objavljivanja rezultata, dostupnosti birackih mesta za birače sa smanjenom mobilnošću, kao i obuke biračkih odbora.

Dodaje se da bi u fokusu pažnje u Srbiji trebalo da bude zaštita slobode medija i širenje dezinformacija i govora mržnje, kako bi glasačima bilo omogućeno da biraju na osnovu informisanosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija