Politika

Antonijević: Važno je zaštititi svakog pojedinca na Kosovu, Apostolovski: Više nas razumeju SAD nego Brisel

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2022

-

22:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Veću spremnost za dijalog o Kosovu pokazao je Beograd nego Priština, saglasili su se u večerašnjoj emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" pravnik Milan Antonijević i novinar Aleksandar Apostolovski.

"Mi imamo jedno nerazumevanje Brisela, veće nego od Amerikanaca. Svaka iskra može da izazove požar. Mi pričamo o tablicama, i to sad prištinske institucije stavljaju kao ključni problem, a mi kažemo jeste ključni problem ako će se ljudima oduzimati kola", navodi Apostolovski koji smatra da je bolje govoriti o dijalogu i da je upravo kosovski premijer Aljbin Kurti taj koji blokira dijalog.

Antonijević, pak, podseća da je i pitanje ličnih karata rešeno zahvaljujući stavu Beograda. 

Komentarišući dve rečenice iz današnjeg Vučićevog obraćanja - "Nisu nam dali šansu" i "Nema predaje", Apostolovski konstatuje da "nisu nam dali šansu" znači "nisu nam dali časni izlaz" i da je to politika Zapada. 

"Sada se vidi veliko angažovanje svih na Kosovu. Naši evropski partneri čuvaju ljude tamo i kroz institucije. Ako analizirate, Amerika je zatražila odlaganje mera, a stav Amerike je uvek bio presudan. Rešenje mora biti časno za sve koji žive na Kosovu. Srbija opet treba da razmišlja o zaštiti svakog pojedinca. Ovde se i dalje govori o nekim teritorijama, a imamo zajednički problem i  Priština i mi, a to je odliv mladih ljudi, naročito ukoliko bude vizne liberalizacije za Kosovo", naveo je Antonijević.

Euronews/Printscreen

 

Apostolovski konstatuje da su pritisci na Beograd već jaki, ali da nije poznato koji su plan izneli Makron i Šolc da više razumevanja za poziciju Beograda vidi kod Hila i Eskobara, nego u Briselu.

"Sastav Vlade nije iznenađenje"

Sastav nove vlade Srbije nije preterano iznenađenje, a rasprave o tome da li je nova vlada proruska ili prozapadna su izlišne, saglasili su se Antonijević i Apostolovski.

"Gubljenje je vremena govoriti o tome da li ste okrenuti ka Moskvi ili Briselu. Srbija jeste okrenuta Evropskoj uniji i to je sve što nas treba da interesuje. Ne bi trebalo da gledamo u kuglu i predviđamo rezultate već da sačekamo, ali ne 100 dana već da gledamo 30 jer je to trećina mandata koji se predviđa ovoj vladi", rekao je Antonijević.

Prema rečima Aleksandra Apostolovskog, prvo spoljnopolitičko pitanje jeste da li će Srbija uspeti da ne uvede Rusiji sankcije.

"Koliko sam čuo danas Vučića rekao je da Srbija neće ući u NATO niti će uvesti sankcije Rusiji. U jednoj ranijoj izjavi je spominjao da, ako budu ugroženi ključni državni interesi Srbije, to će biti granica za uvođenje sankcija. Hajde prvo da vidimo da ministri sednu u fotelje", rekao je Apostolovski.

Sagovornici Minje Miletić su konstatovali da nema preteranih iznenađenja u sastavu Vlade, ali da treba sačekati da se vidi kako će sve funkcionisati.

"Ako se pitamo koje je najgore mesto u Vladi svi će u prvom momentu reći energetika. Ali (ministar finansija) Siniša Mali mora da obezbedi novac, a (ministar spoljnih poslova Ivica) Dačić da obezbedi kontakte", kaže Apostolovski podsećajući na izjavu ambasadora SAD Kristofera Hila da je obradovan imenovanjem Dačića na mesto šefa diplomatije.

On je podsetio da je kada je svojevremeno Dačić dolazio u Vladu Aleksandra Vučića on za njega rekao da ume sa strancima i da je pragmatičan.

"Nesporno je da je Srbiji mesto u EU,  i evropski put je nešto što se uvek spominjalo. Dačić jeste političar koji je malo zloupotrebio binu tokom predizborne kampanje. Treba sa građanima biti iskren i govoriti o tome kuda zemlja može da ide", navodi Antonijević.

Euronews/Printscreen

 

Goveći o imenovanju Tomislava Žigmanova na mesto ministra za ljudska i manjisnka prava Antonijević je ocenio da je to doboro rešenje.

"Njegov izbor može biti i koristan u relaksiranju odnosa Beograda i Zagreba, a nadam se da će imati dovoljo sluha za prava svih manjina pa i Bunjevaca mu je zamerano. Ali kad se dođe na poziciju ministra mora se malo šire gledati", naveo je Antonijević.

Kakva je politička sudbina Zorane Mihajlović 

Kakva će biti politička budućnost bivše ministarke Zorane Mihajlović je po oceni gostiju emisije - neizvesno.

"Čini mi se da ona nema političku težinu koja bi animirala nezadovoljne u SNS, ali ni jak potencijal da privuče delove fragmentirane opozicije", smatra Apostolovski.

On podseća da je i ranije bilo otvorenih sukoba u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, ali da je Vučić uspevao to "da drži pod kontrolom".

Antonijević u vladajućoj partiji ne vidi preveliki potencijal niti spremnost da se podrže istupi poput onog Zorane Mihajlović.

"Svi koji su glasali za sankcije Rusiji u jednom trenutku više nisu u vladi. Očigledno je da nisu potrebni disonantni tonovi", dodao je.

Sagovornici Minje Miletić su, ocenjujući skupštinsku raspravu o Vladi konstatovali da je parlament mesto za rasprave i da je dobro da se u njemu čuju disonantni tonovi, pa makar i žustriji.

"Daleko je bolje da se čak i gruba rasprava čuje u parlamentu nago van njega. To je suština parlamenta. Ko očekuje od parlamentarne rasprave da bude sterilna i pristojna, taj ne razume politiku, a pre svega politiku Srba. Daleko je bolje za demokatiju da se čuju i grublji tonovi pa i neke duhovite opaske", naveo je Apostolovski.

Grublje tonove u parlamentu ne zamera ni Antonijević.

"Meni ne smetaju takvi tonovi. Poslanici moraju da se nauče i na mirnije rasprave. Možda da pogledaju crnogorski parlament iz perioda dok se kod nas polivalo vodom i čupali kablovi, tamo je postojala dostojanstvena rasprava, ali dostojanstvenost nije znak kvaliteta rasprave", rekao je Antonijević.

Komentari (0)

Srbija