Politika

Bauer: Pripadnika KFOR ima dovoljno, ako treba tu su rezervne snage

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2022

-

15:27

Bauer: Pripadnika KFOR ima dovoljno, ako treba tu su rezervne snage
Rob Baue i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer izjavio je danas za Tanjug da je KFOR spreman da reaguje u slučaju bilo kakvih incidenata ili narastajućih tenzija na KiM, te da pripadnika ove misije ima sasvim dovoljno u odnosu na situaciju na terenu i naglasio da ako bude potrebno - postoje i rezervene snage.

"U vojsci nikada ne govorimo tačno šta ćemo preduzeti, jer naravno moramo biti spremni za mnogo toga. Najvažnije je da će KFOR nastojati da doprinese deeskalaciji situacije kako bi osugurali bezbednost ljudi - jer to je njihova misija i sa tim aktivnostima će i nastaviti. Ponekad me pitaju da li je broj trupa kojima KFOR raspolaže dovoljan u slučaju narastanja tenzija. Procena komandanta KFOR-a je da ih je dovoljno u odnosu na situaciju na terenu, ali ako je potrebno - postoje i rezervne snage", rekao je Bauer odgovarajući na pitanje da li će KFOR reagovati i kako u slučaju eskalacije napetosti na KiM, a povodom odluke o preregistraciji tablica.

Komentarišući bezbednosnu situaciju tim povodom Bauer kaže da taj potez može da bude veoma zabrinjavajući.

"Uvek je od velikog značaja da budemo spremni, u ovom slučaju to podrazumeva da snage KFOR-a izvrše svoj zadatak, a to je da osiguraju bezbednost za sve građane na Kosovu, uključujući Srbe koji žive na severu, u oblasti Metohije", kaže on i napominje da to za snage KFOR-a ne predstavlja promenu zadataka, ali znači da moraju da budu spremni da reaguju u slučaju bilo kakvih incidenata ili narastajućih tenzija.

"KFOR je upravo to uradio septembra prošle godine kada su tenzije bile u porastu, kada je bilo blokada i kada je postojala pretnja da će situacija eskalirati. Međutim, zahvaljujući ličnom angažmanu tadašnjeg komandanta KFOR-a - sve strane su razumele da je deeskalacija i razgovor bolji izbor", rekao je on.

NATO, odnosno KFOR, spremni da su izvrše iste te zadatke jer to je razlog zašto su tamo i naravno, uopštetno govoreći, da pozovu sve strane na razgovor kako ne bi bilo eskalacija, dodao je on.

"Ruska invazija nije samo pitanje Ukrajine"

Na pitanje da je na samitu u Madridu Rusija označena kao glavna pretnja globalnoj bezbednosti i kako vidi situaciju na Zapadnom Balkanu, imajući u vidu rat u Ukrajini, Bauer kaže da ruska invazija nije samo pitanje Ukrajine, već je od velikog značaja i za ostale zemlje sveta, jer su narušene međunarodno priznate granice jedne suverene zemlje.

"Zapadni Balkan je prepoznat kao ranjiv region, pre svega zbog ratova koji su ovde vođeni 90-tih godina. Naravno, situacija je danas mnogo bolja, ali je kao posledica odnosa između država regiona sa ostalim učesnicima globalne političke scene kao što su Rusija i Kina, regiona je ranjiv i mislim da sve države to shvataju. U isto vreme, zemlja kao što je Srbija je vojno neutralna i NATO to poštuje, ali druge države traže pomoć od alijanse u raznim oblasima i NATO to radi, ali samo na njihov zahtev.

Kada je reč o najavi o dodatnom angažovanju NATO u regionu, pre svega u BiH, Bauer ističe da Alijansa nastavlja da u razgovoru sa državama regiona o paketu mera saradnje.

"Šta taj paket podrazumeva to je trenutno predmet razgovora i ukoliko nam Bosna i Hercegovina predoči određene oblasti u kojima im je potrebna pomoć, na primer, pomoć u osnaživanju sajber bezbednosti, u tom slučaju NATO će sagledati mogućnost kako da unapredimo njene sposobnosti u toj oblast", rekao je on navodeći stručnu pomoć u obuci, kako bi se poboljšali kapaciteti zemlje koja traži pomoć.

To je, kako dodaje, veoma praktična vrsta saradnje koja se zajedno sprovodi, a u cilju da vojni kadrovi budu bolji u sprovođenju zadataka koji su u službi njihove zemlje.

Na pitanje šta NATO želi od saradnje sa Srbijom i koja je njegova poruka vlastima Srbije, a povodom pregovora sa Srbijom oko novog ciklusa partnerstva, Bauer kaže da svaki put kada se vode pregovori NATO i Srbije razgovara se o novim oblastima saradnje.

"Ovo će biti šesnaesta godina programa Partnerstvo za mir koju sprovodimo u saradnji sa Srbijom, tako da to nije ništa novo. Trenutno se razgovara o nauci, tehnologiji i sajber bezbednosti. To su neke od oblasti o kojima Srbija ima određena pitanja i zahteve, a NATO može da pomogne. Razgovaramo o finalizaciji paketa mera i onda ćemo nastaviti sa našim odnosima, odnosno, nećemo početi ispočetka", rekao je Bauer.

Komentari (0)

Srbija