Politika

Dačić: Ne sećam se da su pritisci na Srbiju bili jači još od 1999, pozicija Srbije jasna

Komentari

Autor: FoNet, Kurir

30/10/2022

-

10:41

Dačić: Ne sećam se da su pritisci na Srbiju bili jači još od 1999, pozicija Srbije jasna
Dačić: Ne sećam se da su pritisci na Srbiju bili jači još od 1999, pozicija Srbije jasna - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Svi naši partneri u EU i na Zapadu dobro razumeju poziciju Srbije u odnosu na sankcije Rusiji koja je vrlo specifična zato što jedino nama nije jednostavno da bilo kome uvedemo sankcije, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, uveren da je moguće naći zajednički jezik i razumevanje, ali da to neće biti lako jer su pritisci sve jači.

"Ne sećam se da su bili jači još od 1999, a vi znate da dugo pamtim. Moramo stalno da razgovaramo s partnerima u Evropi i uopšte na Zapadu, i mi to i radimo. Predsednik Vučić je neprestano u tim razgovorima, ja ću se sada na tome više angažovati kao ministar spoljnih poslova", rekao je Dačić u intervjuu za današnji "Kurir".

On je rekao da svi "dobro razumeju našu poziciju", jer je Srbija i sama bila pod sankcijamaa.

"Ja sam siguran da ćemo tu da nađemo zajednički jezik i razumevanje, neće biti lako, nije ni sad, ali moramo da štitimo interese Srbije svom snagom", rekao je Dačić.

Na pitanje može li Srbija i dalje da odoleva pritiscima da uvede sankcije Rusiji, rekao da to nije pitanje "od juče, to je tema još od 2014, kada je Zapad uveo prve sankcije Rusiji".

"I sve vreme govorim o našoj jakoj poziciji - nećemo da uvodimo sankcije zato što smo mi jedini u Evropi koji su bili pod sankcijama, i to iskustvo ne želimo nijednom narodu. Naravno, pritisci su sada mnogo jači, a mi im ponovo otvoreno govorimo da ćemo sami da donesemo odluku, mereći isključivo naš i ničiji drugi interes. Evo, osam meseci nismo uveli sankcije Rusiji zato što dobro znamo da one nisu u našem interesu. Ako naši interesi, naša ekonomija i naša politička stabilnost budu ugroženi na bilo koji način, mi ćemo razmotriti drugačije odluke, ali to će biti samo naše odluke i nikakav pritisak tu ne pomaže", poručio je Dačić.

Komentarišući sutuaciju sa preregistracijom tablica, Dačić je rekao da "po ko zna koji put gledamo istu igru koju diktira Priština - ako ne bude kako oni traže, biće nasilja".

"Neka to s njima rasprave oni koji su im uvek dozvoljavali takvo destruktivno ponašanje. Imaju na stolu predlog Zapada za odlaganje preregistracije, to je razuman predlog, zato što otklanja mogućnost za eskalaciju, vodi smirivanju i razgovoru, a to očigledno nije ono što Kurtiju odgovara. U svakom slučaju, mi vodimo računa da naši sunarodnici budu bezbedni i da se ne izlažu nikakvom riziku koliko je god moguće kada u Prištini imate jednu agresivnu ekipu na vlasti. To je za nas centralno pitanje i mi ćemo, kao i do sada, maksimalno da se posvetimo zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Komentari (0)

Srbija