Politika

Uručene desetine opomena, Euronews Srbija na Jarinju: Priština počela primenu odluke o tablicama, VS u pripravnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2022

-

07:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija je danas do 13 sati na prelazu Jarinje uručila 40 opomena vozačima koji su na sever Kosova i Metohije ušli vozilima sa KM tablicama. Tačno u ponoć počela je primena odluke prištinskih vlasti o preregistraciji vozila sa srpskih na kosovske tablice, davanjem opomene vozačima u kojima se navodi da su tablice gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije nelegalne i da odmah posete najbliži centar za registraciju i promene ih na RKS. Kako javlja reporterka Euronews Srbija sa Jarinja, primena odluke protiče mirno, bez incidenata.

Prva faza, koja je počela noćas, predviđa samo opomene vozačima koji voze automobile sa tablicama Republike Srbije koje nose oznake gradova sa Kosova i Metohije. 

Vozilo koje je prvo prošlo preko administrativne linije je ušlo na Kosovo i Metohiju tačno u ponoć, a gospođa koja je prva dobila opomenu, odnosno "ukor" je za Euronews Srbija rekla da još ne zna da li će preregistrovati svoje vozilo na RKS tablice i da to zavisi od toga šta će reći zvaničnici iz Srbije.

"Ništa nam nisu rekli kada smo došli na prelaz. Za sada neću ništa raditi. Naše stoji kao što kažu, pa ćemo videti", rekla je ona za Euronews Srbija.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Kako javlja reporterka Euronews Srbija sa Jarinja, noć je protekla mirno, nije bilo pojačanih policijskih kontrola. Na oko pet kilometara od prelaza Jarinje nalazile su se dve patrole KFOR-a. Pre ponoći su to bila četiri vozila američkog, a posle litvanskih pripadnika KFOR-a.

Takođe, oko tri sata iza ponoći vozilo sa kosovskim tablicama, dva puta je prošlo severnim delom Kosovske Mitrovice, a iz vozila se čula glasna muzika, odnosno pesma koja veliča OVK. Nije bilo incidenata.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Podignut nivo borbene gotovosti Vojske Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je, po naredbi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vojska u stanju pripravnosti i podignut je nivo borbene gotovost, zbog stanja na Kosovu.

Vučević je, u gostovanju na televiziji Hepi, rekao da je Srbija ozbiljna država i da zato nikom ne treba da se igra "ratnih igara". Mi ne možemo biti opušteni, a zalažemo se za dijalog, istakao je on, uz poruku da je vojska spremna da izvrši svaki nalog Vučića, koji joj je glavnokomandujući, štiteći sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu, "i u to niko ne treba da sumnja".

"Srbija je za dijalog. Bolje je hiljadu dana pregovarati, nego jedan dan biti u tranšeji ili rovu", ocenio je Vučević.

On je upozorio da kad Srbija priča o miru i stabilnosti, to ne znači da je slaba ili kukavica, jer je njena vojska mnogostruko jača nego što je bila, ali da postupa po nalogu državnog vrha i predsednika.

U međuvremenu su Novosti javile da je posle incidenta koji se desio na području iznad Merdara i u okolini Raške, kada su nepoznati dronovi osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije, predsednik Aleksandar Vučić izdao naređenje da se sve neprijateljske letelice na teritoriji Centralne Srbije unište. Kako je navedeno, podignuti su srpski migovi 29, a nedugo zatim uočeni objekti su napustili vazdušni prostor centralne Srbije. Ministarstvo odbrane se nije zvanično oglašavalo tim povodom.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Andrić Rakić: Mir verovatno kupljen do 21. novembra

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative na pitanje da li je mir "kupljen" do 21. novembra za Euronews Srbija kaže - verovatno. Ono što, međutim, ona naglašava je da je sve i dalje vrlo nejasno i da se ne zna da li će automobili da budu oduzimani.

"U ovoj fazi ako bude reakcija možda će to biti određeni protesti i moda neposlušnost, ali ne većih eskalacija, blokada ili ono što je bilo najavljeno", rekla je ona.

Kada je reč o građanskoj neposlušnosti, Andrić Rakić kaže da bi i konkretno policajci mogli da izbegavaju da izriču te mere ukora, a kasnije verovatno i novčane kazne što onda dovodi u pitanje koliko daleko je kosovska vlada osmislila celu tu ideju o ukorima.

"Dobar deo kosovskih policajaca koji su srpske nacionalnosti su takođe imali KM tablice, pa bi prvo sebi trebalo da napišu te kazne i opomene. Sada imamo vrlo čudnu situaciju kada je rok za preregistraciju do kraja aprila, vama se kazne pišu već u novembru. To nije baš najsrećnije osmišljeno. U suštini to onda znači da se od 21. novembra zapravo KM registarske oznake isključuju iz saobraćaja, ali opet to nije na taj način saopšteno. Prosto svi sedimo i interpretiramo", istakla je ona.

S druge strane, postoje i oni automobili koji se ni ne mogu preregistrovati, a da li će oni da budu oduzimani, i to ostaje nejasno.

"Od 21. aprila 2021, oni koji su prvi put u toku tog perioda registrovani na KM i druge tablice, ne mogu uopšte da se preregistruju i u odluci od petka stoji da neće moći da cirkulišu na Kosovu niti da uđu na Kosovo. To bi trebalo da stupi na snagu kada i odluka, odnosno danas. Proverila sam podatke Zavoda za statistiku, procene moje da su tu radi maksimum oko 200 automobila", rekla je ona.

Podsetila je i na jučerašnje izjave iz Stejt departmenta i napomenula da je portparol Ned Prajs istakao da SAD nastaljaju da pokušavaju da reše ovo pitanje i dodala da Vašington nije spreman da prihvati "ne" kao jasan odgovor kosovske vlade i da će nastaviti da insistiraju na izmeni odluke.

Euronews Srbija

 

Todić: Situacija u srpskim sredinama na severu mirna

Govoreći za Euronews Srbija, gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić kaže da je situacija u tom gradu mirna, kao i u ostalim srpskim sredinama na severu KiM.

"Jednostavno očigledno da vlada u Prištini na čelu sa Kurtijem ne odustaje od nasilno sprovođenih poteza i odluka, a to je da nametne registarske oznake Kosova koje su usmerene prema Srbima koji žive na severu u ove četiri opštine svih ovih godina i koriste registarske oznake KM", rekao je on.

Kako ističe, Kurti i njegovi saradnjici ne razumeju šta je realnost na terenu, ali je napomenuio da se nada će ovog puta razum da preovlada i da će Priština da odustane od ove odluke kako bi se očuvao mir.

"Oni sede u foteljama u Prištini i pokušavaju da nametnu neke svoje odluke ovim stanovnicima severnih opština, to je još jednom ponavljam neprihvatljivo srpskom narodu koji ovde koristi decenijama unazad ove registarske oznake i sigurno je da oni imaju neki plan kako će da sprovedu to, ali taj plan može samo da izazove ovde dodatne tenzije, nezadovoljstvo, scakako da postoji zabrinutost stanovnika, ali i rešenost da ostanemo i sačuvamo KM registarske oznake", rekao je on i nastavio:

"Sve ove akcije koje Priština sprovodila u prethodnih godinu dana sprovodila je zaobilazeći regionalnu direkciju policije sever tako da u prošlosti imamo izgradnju ovde novih baza i očigledno da Kurti i njegovi saradnici planiraju da sve ono što oni donesu na svojim sednicama sprovedu nasilno, što je neprihvatljivo za naš narod"

Todić napominje da je od međuanrodne zajednice stiglo uverenje da se na Kurtiju vrši pritisak da odustane od odluke.

"Dobili smo uveravanje od predstavnika međunarodne zajednice da oni navodno vrše pritisak i da traže od Kurtija da odustane od ove odluke, međutim vidimo da vlada u Prištini je samo promenila način sprovođenja i primene ove odluke, ali suština je ista, jednostavno on pokušava da istisne odavde sve što je srpsko", dodao je.

On je napomenuo i da je ovo prilika da se razgovara sa stanovnicima, da se ukaže na važnost očuvanja mira, da ljudi budu pribrani i da ne budu isprovocirani.

"Uveren sam da država Srbija pomno prati situaciju na terenu i dobio sam uverevanja da država Srbija neće dozvoliti nikakvo nasilje nad srpskim narodom i pogron", naglasio je Todić.

Euronews

Podsetimo, Priština je i pored zahteva SAD i EU da rok o preregistraciji vozila odloži za 10 meseci, u petak odlučila da tu odluku primeni u četiri faze.

Najavljeno je da će u prvoj fazi - od danas do 21. novembra, vozačima automobila sa srpskim tablicama kosovska policija uručivati ukor i zahtev da registruju vozila na RKS tablice.

U drugoj fazi, od 21. novembra do 21. januara, Srbi sa KiM sa srpskim registarskim tablicama biće kažnjavani sa 150 evra, najavljeno je u Prištini.

Treća faza predviđa izdavanje probnih tablica i trajaće do 21. aprila, kada će, prema odluci vlade privremenih prištinskih institucija, na KiM biti zabranjene srpske registarske tablice.

Srpski lista saopštila je da će na prvo izricanje novčane kazne Srbi sa severa KiM pružiti žestok odgovor i otpor.

Komentari (0)

Srbija