Politika

Stefanović: Srbija mora usaglasiti spoljnu politiku sa EU

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2022

-

20:11

Stefanović: Srbija mora usaglasiti spoljnu politiku sa EU
Stefanović: Srbija mora usaglasiti spoljnu politiku sa EU - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović u odvojenim razgovorima sa ambasadorom Izraela Jahelom Vilanom i političkim savetnikom iz Kancelarije Ujedinjenih nacija Jevgenijem Razdoroznijem ocenio je da je za Srbiju neophodno da usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.

Na interesovanje sagovornika Stefanović je rekao da opozicija u XIII sazivu vodi pet skupštinskih odbora, od kojih je jedan od Odbor za spoljne poslove, istakavši da su pitanja koja se tiču ovog Odbora trenutno među najznačajnima ne samo za Srbiju, već i za region.

Naglasio je da će u narednom periodu pred Odbor, ali i pred narodne poslanike podneti pitanje usklađivanja spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, čije će prihvatanje ili odbijanje vrlo jasno pokazati kojim kursom Srbija želi da nastavi svoj put spoljne politike.

I ambasador Vilan i predstavnik UN Razdoroznij interesovali su se za pregovore Beograda i Prištine iz perspektive predsednika Odbora, a Stefanović je naveo da dijalog stagnira, ali da i za ovo otvoreno pitanje postoji rešenje, koje bi pomirilo dve strane i smanjilo tenzije u regionu sa sličnim problemom.

Objasnio je da je za obe strane najdelotvornije da potpišu sporazum kojim bi se napustila politika simbolizma, te obuhvatile sve smetnje koje koče dijalog, sem međusobnog priznanja. Ponovio je da se od Srbije ne sme tražiti priznanje tzv. Kosovo, ali da se zajedničko rešenje mora naći što pre.

Stefanović je istakao da svaka zemlja u politici mora da se vodi svojim interesima, te da bi i Srbija trebala da prestane da se vodi emocijama, već interesima za svoje građane.

Sagovornici su razgovarali i o energetskoj diversifikaciji regiona i njegovoj stabilizaciji po tom pitanju.

Stefanović je naveo da je za takav poduhvat neophodna podrška Evropske unije, kao i pozamašan budžet koji bi omogućio dopremanje energije iz različitih zemalja.

U razgovoru sa Vilanom Stefanović se interesovao za aktuelne parlamentarne izbore u Izraelu, potencijalne promene u Vladi, ali i o međusobnim posetama narodnih poslanika, čim se Kneset konstituiše.

Razdoroznij se posebno interesovao za način rada Odbora za spoljne poslove, ali i međusobnu saradnju odbora Narodne skupštine, kao i narodnih poslanika koji se nalaze u različitim političkim partijama.

Stefanović je naveo da u Odboru vlada konstruktivna saradnja i naveo da se nada plodonosnoj saradnji i sa resornim ministrom u Vladi Srbije.

Stefanović je sa Razdoroznijem komentarisao i potencijalni pristup Kosova i Metohije Ujedinjenim nacijama, na šta je predsednik Odbora istakao da je takvo rešenje za Srbiju neprihvatljivo i da se to pitanje mora rešiti na međunarodnom nivou.

Komentari (0)

Srbija