Politika

Žiofre: Sporazumi potpisani u Berlinu veliki korak ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

11:08

Žiofre: Sporazumi potpisani u Berlinu veliki korak ka EU
Emanuel Žiofre - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Potpisivanje sporazuma na samitu Berlinskog procesa važan je korak za region i veliki korak ka Evropskoj uniji, čime se zemlje Zapadnog Balkana pripremaju za članstvo, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Povodom nemačko-francuske inicijative za dijalog Beograda i Prištine, Žiofre za RTS kaže da je EU snažno posvećena procesu evrointegracija Zapadnog Balkana te da postoji politička odlučnost kako bi zemlje napredovale.

"Stvaramo prilike, pronalazimo rešenja i idemo napred", poručio je on.

Žiofre je takođe ocenio da je paket hitne pomoći EU od 165 miliona evra za snabdevanje Srbije energentima važan korak i snažan pokazatelj da Unija stoji uz Zapadni Balkan. Dodao je da je ideja da se preko te budžetske pomoći pruži podrška najugroženijim građanima i preduzećima.

"Razgovaraću sa ministarkom energetike da vidimo kako bi to mogli da realizujemo. EU pokazuje da želi da bude uz Srbiju i u dobrim i u lošim vremenima", rekao je on.

Ocenio je da je 165 miliona evra odgovor na neposredne potrebe, ali da treba da se gleda na duži rok.

"Ukupan paket za ulaganje u infrastrukturu iznosi 500 miliona evra, pre svega u održive i zelene energente. U poslednjih 20 godina već smo uložili 800 miliona evra u diverzifikaciju Srbije", naveo je on.

Pred UN konferenciju o životnoj sredini gde će biti tema i energetika, Žiofre kaže da se sa partnerima sa Zapadnog Balkana radi na tome.

"Očekujemo da će Srbija vrlo brzo imati i nacionalni plan a mi smo tu da pomognemo", rekao je on.

Agenda EU-Srbija, kako navodi RTS, predstavlja osnovu za reforme u oblasti vladavine prava, slobode medija, kao i za rešavanje ključnih pitanja, poput odnosa sa Prištinom.

"Ključni način je zajednički rad i intenziviranje reformi. Razgovaraćemo o setu medijskih zakona i dobro je da je novi ministar odmah krenuo da radi na tom polju. Tu su i dalje reforme na polju sprečavanja korupcije", istakao je on.

Komentari (0)

Srbija