Politika

Brnabić sa Điang Ju o bilateralnim odnosima i daljoj saradnji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2022

-

18:39

Brnabić sa Điang Ju o bilateralnim odnosima i daljoj saradnji
Ana Brnabić i Ðiang Ju - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa specijalnom predstavnicom Ministarstva spoljnih poslova Narodne Republike Kine za saradnju Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) Điang Ju sa kojom je razgovarala o bilateralnim odnosima i daljoj saradnji u okviru ovog mehanizma.

Premijerka je ocenila da dve zemlje imaju snažno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo, koje je na najvišem nivou u njihovoj istoriji, i naglasila da Srbija i nova vlada ostaju na tom putu.

Ona je naglasila da je Srbija veoma aktivna u mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, koji je od svog osnivanja prerastao u format sveobuhvatne saradnje, ne samo Srbije sa NR Kinom, već i sa svim zemalja regiona CIEZ, a da se nalazi na vrhu liste zemalja sa najviše realizovanih i dogovorenih projekata.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Takođe, premijerka je izrazila zadovoljstvo što će Beograd biti domaćin 8. simpozijuma tink-tenkova Kina-CIEZ, 16. novembra 2022. godine.

Điang Ju je potvrdila važnost odnosa Srbije i Kine, kao i spremnost za dalje svestrano jačanje strateškog partnerstva i prijateljstva naša dva naroda. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog uzlaznog trenda kada je reč o ekonomskim odnosima dve zemlje i naglasila potencijal za njihovo dalje obogaćivanje u raznim oblastima.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Ambasadorka je naglasila da je važno to što je Srbija svojim učešćem u inicijativi „Pojas i put“ prerasla u jednu od spona Kinesko-evropskog ekspresnog transportnog koridora, u prilog čemu govori i trilateralni projekat modernizacije železnice Beograd-Budimpešta.

Predsednica vlade još jednom je zahvalila Narodnoj Republici Kini na principijelnom stavu u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

Komentari (0)

Srbija