Politika

NVO Aktiv: Kosovska policija u blizini Jarinja fizički i verbalno matretirala izvršnog direktora Miodraga MIlićevića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2022

-

15:19

NVO Aktiv: Kosovska policija u blizini Jarinja fizički i verbalno matretirala izvršnog direktora Miodraga MIlićevića
NVO Aktiv: Kosovska policija u blizini Jarinja fizički i verbalno matretirala izvršnog direktora Miodraga MIlićevića - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Jedinice specijalne policije Kosova danas su fizički i verbalno maltretirali izvršnog direktora NVO Aktiv Miodraga Milićevića, saopšteno je iz ove organizacije.

Do incidenta je, kako se navodi, došlo oko 9.30 časova, u blizini prelaza Jarinje, kada su pripadnici kosovske policije Milićevića zaustavili i izdvojili iz kolone, a u trenutku ispitivanja jedan pripadnik specijalne policije ga je pesnicom udario u stomak.

"Istovremeno, došlo je i do verbalnog maltretiranja kada su na Milićevića policajci vikali i zahtevali da 'ćuti' i postavljali mu pitanja 'zašto nema kosovska dokumenta', stoji u saopštenju.

Dodaju da je tokom cele procedure od zaustavljanja do ispitivanja, izvršni direktor NVO Aktiv u potpunosti sarađivao sa policijom i da ničim nije izazvao nasilnu reakciju pripadnika policije.

NVO Aktiv je užasnuta ovim incidentom i najoštrije je osudila ovakvo ponašanje pripadnika specijalnih jedinica.

"Udarac u stomak je čista brutalnost i ničim izazvana prekomerna upotreba sile od strane specijalnih jedinica policije ukazuje na narušeno bezbednosno okruženje na severu Kosova i nekontrolisano delovanje pripadnika policije koje preti produbljivanju krize i mogućoj eskalaciji već narušenog bezbednosnog okruženja na severu Kosova", ukazuje NVO Aktiv. 

Upozoravaju na nedopustivo ponašanje pripadnika jedinice specijalne policije i pozivaju Vladu Kosova i nadležne institucije da pokrenu hitnu istragu kojom bi se utvrdila odgovornost pripadnika Jedinice specijalne policije i time sprečilo ponavljanje sličnih situacija.

"Ovo je posebno opasna situacija uoči isteka roka za izricanje opomena i najave sprovođenja druge faze odluke Vlade Kosova o kažnjavanju vlasnika vozila sa starim registarskim oznakama“, zaključuje NVO Aktiv navodeći da će protiv pripadnika specijalnih policijskih snaga biti podneta prijava Policijskom inspektoratu Kosova i svim nadležnim organima.

Komentari (0)

Srbija