Politika

Borelj najavio hitan nastavak dijaloga: "Ako do 21. ne dođe do dogovora Beograda i Prištine, bićemo u opasnoj situaciji"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2022

-

18:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, visoki predstavnik EU Žozep Borelj na konferenciji za novinare objavio je hitan nastavak dijaloga Srbije i prištinskih institucija kako bi se došlo do rešenja do 21. novembra.

Kako dopisnica Euronews Srbija nezvanično saznaje, u Brisel večeras stiže glavni pregovarač prištinske strane Besnik Bisljimi, koji će sutra razgovarati sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Za sutra su, prema istom izvoru, predviđeni razgovori samo sa kosovskom stranom. Još nije poznato kada će se u razgovore uključiti i pregovarač srpske strane.

Sa Bisljimijem u Brisel će doputovati i savetnica Aljbina Kurtija i predsednica ogranka Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu Ardita Sinani, prenela je RTV Preševo pozivajući se na svoje izvore.

Borelj je rekao da je ovo najveća kriza od 2013. godine i da je situacija zaista dramatična, te da se mora doći do nekog rešenja.

Iz tog razloga je Borelj posle sastanaka na konferenciji rekao da već sutra glavni pregovarači nastavljaju dijalog pod okriljem EU kako bi se našlo rešenje za ovu krizu do 21. novembra.

"Ne smemo da stignemo do ovog datuma bez dogovora, ili ćemo biti na ivici opasne situacije. Znate da je povlačenje Srba iz institucija, napuštanje policije i suda, stvorilo vakuum na severnom Kosovu. U tom vakuumu, najgore može da se dogodi. Obe strane treba da pokažu više fleksibilnosti", rekao je on i nastavio:

"Poruka ovog saveta je jasna: potreban je konkretan napredak. Predstavili smo predlog. Zahvaljujem se Nemačkoj ui Francuskoj što su ga odlučno podržale. Kosovski Srbi treba da se vrate u institucije. Vlasti na Kosovu moraju pokazati fleksibilnost u pogledu registarskih tablica i raditi na primeni dogovora o Zajednici srpskih opština bez odlaganja. Zapadni Balkan je3 geostrateški prioritet"

Dodao je i to da se obe strane nalaze na raskrsnici i istakao da je na njima "da odluče kojim će putem da krenu - napred ka EU ili nazad ka prošlosti". Podsetio je i na ono što smo mogli da čujemo od njega i prethodnih dana, a to je da se od srpske strane traži da se Srbi vrate u institucije, a od kosovske da krene i preduzme neki korak na implementaciji i stvaranju ZSO.

Borelj je govorio i generalno o Zapadnom Balkanu i istakao njegovu evropsku perspektivu i geostrateški prioritet. Kako kaže, smatra da je svim zemljama Zapadnog balkana mesto u EU i da se baš u tom regionu suočavamo sa nekoliko kriza.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Borelj je inače, pred početak sastanka ministara za spoljne poslove EU u Briselu, podsetio da se 11. novembra sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Parizu i naveo da je tamo "prezentovan predlog o kojem treba da se razgovara kao dobrom načinu da se izađe iz ove situacije".

On je naglasio da je taj predlog "u suštini njegov" i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, i da je predlog dobio podršku Berlina i Pariza. To je, kako je dodao, evropski predlog čiji je cilj da se izađe iz sadašnje logike upravljanja krizom.

"U poslednje dve, tri godine sve vreme radim na upravljanju krizom. To nije način za rešavanje problema. Treba da idemo ka strukturnom pristupu, da otvorimo značajna pitanja i da predupredimo krizu. To treba da bude korak napred i novi pristup. Što se tiče reakcija obe strane, ne mogu da kažem da su se složili, ali nisu odbacili predlog i to je već nešto. Ovu krizu moramo da rešimo pre iduće nedelje. Moramo da izbegnemo veliki sukob, sada kada nema policije na severu Kosova moramo da prevaziđemo ovaj veoma opasan trenutak, a onda bi mogli da pogledamo na problem drugim očima. Ne preko krize, nego preko strukturnog rešenja. Mislim da je to moguće”, kaže Borelj.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Ono što je svakako bila glavna tema sastanka jeste situacija u Ukrajini i nastavak pomoći EU. Ministri EU su rekli da će Ukrajinu podržavati sve do pobede. Nakon sastanka je objavljeno i da će u Poljskoj biti kampovi za vojnu obuku Ukrajinaca. Osim toga, Borelj ističe da će razgovarati i o novim merama protiv Rusije, odnosno njene izolacije.

 

Komentari (0)

Srbija