Politika

Plenković: Izbor Žigmanova za ministra je korak napred

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2022

-

12:06

Plenković: Izbor Žigmanova za ministra je korak napred
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je danas kao korak napred izbor predstavnika hrvatske manjine u Srbiji Tomislava Žigmanova za ministra u srpskoj vladi.

Plenković je to rekao u Vukovaru govoreći o statusu manjina u Hrvatskoj i istakao da politika hrvatske vlade ne deli građane Hrvatske.

"Mi moramo živeti jedni uz druge, oni su svi državljani Hrvatske", rekao je Plenković i ponovio da politika pomirenja nema alternativu.

O srpskoj manjini u Hrvatskoj, Plenković kaže da taj proces odnosa mora biti sistematski unapređivan.

"Mi smo zemlja u kojoj se poštuju prava svih posebno manjina, predstavnici manjina su sa nama u parlamentarnoj većini već šest godina", podsetio je Plenković.

Na konstataciju da prema poslednjem popisu stanovništva u Vukovaru više nema više od 30 odsto Srba, čime su izgubili pravo na jezik i ćirilično pismo, Plenković kaže da je to pitanje za gradsku vlast.

"Mi smo ovde (u Vukovaru) u opozicije, to je stvar većine nisam primetio da su prava problem, šta će gradsko veće odlučiti, videćemo", rekao je Plenković za zagrebačku N1 tv hodajući u Koloni sećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja.

Komentari (0)

Srbija