Politika

Stejt department: Nadamo se dogovoru Srbije i Kosova u Briselu

Komentari

Autor: FoNet

20/11/2022

-

22:28

Stejt department: Nadamo se dogovoru Srbije i Kosova u Briselu
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države se nadaju da će Srbija i Kosovo postići dogovor u narednim danima, uz podršku specijalnog predstavnika Evropske unije, saopštieno je danas iz Stejt departmenta.

Aktivno podržavamo te napore, navodi se u pisanom odgovoru Stejt departmenta na upit Radija Slobodna Evropa o očekivanjima od sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji je zakazan za sutra.

Sjedinjene Države su saglasne sa EU da su nedavni događaji zabrinjavajući i da su ugrozili važan napredak postignut u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija, dodaje se u pisanoj izjavi Stejt Departmenta.

Ističe se i da sve strane moraju preduzeti korake kako bi smanjile tenzije i osigurali mir i stabilnost.

Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na terenu, naveo je Stejt department.

Najavljeni sutrašnji sastanak u Briselu organizovan je usred krize nastale zbog registarskih tablica koje izdaju srpski organi, a koje kosovska strana smatra nelegalnim.

Kosovska policija je saopštila danas da će 22. novembra početi da naplaćuje kazne vozačima koji nisu promenili tablice, iako je kosovska vlada ranije odlučila da kažnjavanje počne 21. novembra.

Komentari (0)

Srbija