Politika

Protesti u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Štrpcu: Okupljanja protiv represije Prištine i na severu i na jugu KiM

Komentari

Autor: Radio Kim, Tanjug

23/11/2022

-

13:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Severnoj Mitrovici u toku je protestni skup na kome se okupio veliki broj građana. Protesti su održani i u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, a nekoliko hiljada Srba je mirno protestovalo protiv, kako su najavili organizaciji, torture Aljbina Kurtija.

Skup pod nazivom "Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta", okupio je u centru Kosovske Mitrovice i Veliki broj žena. Protest je juče na konferenciji za medije najavila Gordana Savić, načelnica službe za promociju zdravlja i naučno istraživačkuu delatnost u Kliničko bolničkom centru u Severnoj Mitrovici, koja je poručila da žene neće dozvoliti da Kurti uzima novac koji je prekopotreban njihovoj deci kako bi se školovali i rasli u normalnim uslovima.

Sa skupa u Gracanici je pružena podrška sunarodnicima na severu, ali i povučeno da je i Srbima južno od Ibra dosta maltretiranja i nametanja volje Priština, kao i mirnog posmatranja međunarodni  zajednice svih tortura kroz koje Srbi prolaze.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Gračanica: "Srbi ujedinjeni i složni"

U Gračanici je održan protest na kom su se građani okupili da, kako je najavljeno na društvenim mrežama, podignu glas i "upute vapaj celom svetu" zbog onoga što se dešava na severu Kosova u vezi sa registarskim tablicama. 

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić navela je da su Srbi sa centralnog Kosova "ujedinjeni i složni i da stoje uz svoju braću i sestre na severu".

"Slobodoljubivi srpski narod nikada nije trpeo niti će trpeti gaženje slobode i prava ali neki izgleda ne mogu da shvate da to što pokušavaju da nas zastraše nema efekata koji su oni očekivali. Naprotiv, još odlučnije ćemo nastaviti zalaganje za prava našeg naroda, za mir i slobodu, za poštovanje medunarodnog javnog prava", napisala je Šubarić na Fejsbuku.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Podrška Srbima na severu KiM i iz Štrpca

Veliki broj meštana Štrpca okupio se danas u tom mestu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog, kako je sa skupa poručeno, represije koju konstantno trpe od strane prištinskih vlasti koja ima za cilj iseljavanje Srba, kao i zbog celokupne situacije na severu Kosova i Metohije.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama"Podrška našoj braći sa severa", "Stop nasilju nad Srbima", "Sloboda za našu braću"... 

Kako prenosi Kosovo onlajn, gradonacelnik opštine Štrpce Dalibor Jevtić je poručio na skupu da Srbi više neće trpeti nikakav vid nasilja.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Borićemo se demokratski i na miran način, koliko god nas Kurti predstavljao kriminalcima i ne znam kako nas još i ne naziva, mora da zna da imamo snagu ogledanu u jedinstvu i zato svaki Srbin koji živi južno ili severno, mora da digne svoj glas protiv zuluma, protiv nasilja i protiv svega onoga što danas aktuelna Vlada Kosova radi. Želimo samo da budemo svoj na svome i da ostanemo i opstanemo ovde, nikog neugrožavajući", kazao je Jevtić.

On je poslao poruku mira, jedinstva, ali i poruku podrške sunarodnicima na severu Kosova koji se suocavaju sa velikim pritiscima.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Pozivam sve one koji su odgovorni za bezbednost, sigurnost i slobodu da urade svoj posao i da utiču na one koji danas u Prištini donose jednostrane odluke, da prestanu sa tim. Opština Štrpce je prošla ni zbog čega kroz najveći vid represije. Zatvorili su nam Privremeni organ i dan danas drže našu braću u pritvoru, pokušavajuci na razlicite nacine, sejuci strah da ucine to da mi napustimo ove prostore", rekao je Jevtić.

Poruka iz Kosovske Mitrovice: Želimo da nam deca rastu u miru

Na protestu pod nazivom "Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta" u Kosovskoj Mitrovici učestvovalo je oko 3.000 žena, a u trenutku kada su majke krenule u šetnju i moleban ulicama severne Mitrovice, oglasila su se crkvena zvona hramova i crkava na severu pokrajine.

Okupljene su poručile da im je dosta terora Aljbina Kurtija i da žele da njihova deca žive i odrastaju u miru i stabilnosti na svojim vekovnim ognjištima, odnosno Kosovu i Metohiji.

Na čelu kolone, žene su nosile platno u bojama srpske zastave na kojem je pisalo „Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta“, a učesnice protesta nosile su transparente na kojima piše „Kurti, deci ti neću dati“, „Želim sina da spremam za svadbu, Kurti dosta je sukoba“, „Dosta nam je ropstva pod Kurtijem“, „Nije hir - hoću mir“, „Svete, ne zatvaraj oči pred Kurtijevim terorom“, „Dokle da trpimo nasilje nad našom decom“, „Zašto je srpskoj deci na KiM uslkraćeno bezbrižno detinjstvo.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Takođe, mogle su se videti i poruke „Neću da moja deca žive u strahu od Kurtijevog zuluma“, Ovde sam rođena, ovde sam decu rodila, ovde ostajem i da čuvam unuke“, „Neću drugu državu, imam svoju Srbiju“, "Zašto da Kurtiju plaćamo harač“, „Kosovo - The last European Ghetto“, "United Women, free the ghetto“.

Učesnice protesta prošetale su do mosta koji deli Kosovsku Mitrovicu na južni i severni deo, odakle su se sa postavljene bine obraćale govornice, a dečiji hor na početku izveo pesmu Ðorđa Balaševića „Samo da rata ne bude“.

Svetalna Stević, upravnica narodnih kuhinja na KiM, kazala je da su se danas okupile da pokažu da su jedinstvene u njihovoj borbi, kao i da su jedinstveni da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima.

„Kao majka četvoro dece i baka troje unučadi, koja živi na severu, a radi na jugu Kosmeta, poručujem da smo jedno i da se duša od tela ne odvaja i ne deli. U ovoj borbi za osnovna ljudska prava moramo da istrajemo jer želimo pre svega mir za našu decu, da žive i rastu kao sva ostala deca, da im svakodnevnica ne budu sirene za uzbune, već igrališta, bioskopi i pozorišta...“, kazala je Stević.

Komentari (0)

Srbija