Politika

Kurti: Borelj promenio predlog, tekst nije bio isti

Komentari

Autor: Fonet

24/11/2022

-

12:58

Kurti: Borelj promenio predlog, tekst nije bio isti
Kurti: Borelj promenio predlog, tekst nije bio isti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Naš cilj je bio da francusko-nemački predlog za normalizaciju, kroz pravno obavezujući međunarodni sporazum sa Srbijom, postane stvar pregovora u Briselu, ka postizanju dogovora, što je normalno i demokratski, poručio je danas u parlamentu premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, uz ocenu da "nije Kosovo promenilo stav, već Žozep Borelj".

Kurti je, pred poslanicima u Skupštini Kosova, izneo neke od detalja dogovora Kosova i Srbije u Briselu od srede uveče i istakao da je pitanje registarskih tablica tehničko, ali su "posledice više nego političke", prenosi RTK.

"Ponuđen mi je dokument, kao zajednički sporazum koji je imao 95 reči i reči Francuske i Nemačke nisu bile nigde i nisu se odnosile na francusko-nemački predlog, osim izdavanja registarskih tablica, preneo je Kurti detalje sa razgovora u ponedeljak. U međuvremenu, dokument od srede ima 194 reči, potpuno je drugačiji. Oni koji kažu da je ono što nije prihvaćeno u ponedeljak - prihvaćeno u sredu, ne znaju o čemu pričaju. Boreljova izjava je promenjena, a mi nismo promenili stav. Borelj je promenio izjavu", ponovio je Kurti nekoliko puta.

Prema njegovim rečima, proces dijaloga prvi put ulazi u fazu pregovora o opštem okviru, koji će biti pravno obavezujući i rešiti fundamentalne probleme iz prizme međunarodnog prava. Kurti je naglasio da dogovor od srede nije samo o registarskim tablicama.

"Dogovorili smo se da recipročno obustavimo akcije, tako da nećemo izdavati kazne za KM registarske tablice i daćemo prostora pregovorima o evropskom predlogu, koji smo ranije nazvali francusko-nemačkim predlogom", zaključio je Kurti.
 

Komentari (0)

Srbija