Politika

Venecijanskoj komisiji predstavljeni radni tekstovi zakona

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

12:47

Venecijanskoj komisiji predstavljeni radni tekstovi zakona
Venecijanskoj komisiji predstavljeni radni tekstovi zakona - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka pravde Maja Popović predstavile su izvestiocima Venecijanske komisije radne tekstove novih javnotužilačkih zakona, a na sastanku je istaknuto očekivanje da će unapređenjem pravosudnog sistema biti stvoreni uslovi za uspešniju zaštitu ljudskih prava i jačanje demokratskih kapaciteta Srbije.

Na sastanku su izneta očekivanja da će normativna rešenja, sadržana u novim zakonima o javnom tužilaštvu i o Visokom savetu tužilaštva, osigurati veću samostalnost javnog tužilaštva, čime će se osnažiti temelji pravne sigurnosti i vladavine prava, saopšteno je danas iz Vlade.

Tokom sastanka sa članovima ovog savetodavnog tela Saveta Evrope konstatovano je da je stručna pomoć Vencijanske komisije od izuzetnog značaja za proces usklađivanja zakonskih okvira sa usvojenim ustavnim promenama.

Izvestioci Venecijanske komisije upoznati su sa aktivnostima i rezultatima rada Radne grupe, kriterijumom za izbor njenih članova, kao i o drugim pitanjima koja se odnose na transparentnost i inkluzivnost postupka izrade novih javnotužilačkih zakona.

Kroz niz sadržajnih i konstruktivnih razgovora razmotrena su nova normativna rešenja, kojim treba da se unapredi položaj javnih tužilaca, dosledno sprovede načelo podele vlasti i učvrsti vladavina prava.

Pored predstavnika Ministarstva pravde, u razgovorima sa izvestiocima Venecijanske komisije učestvovali su predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, članovi Državnog veća tužilaca, kao i narodni poslanici iz vladajućih i opozicionih stranaka.

Komentari (0)

Srbija