Politika

Dačić: Istorijska poseta predsednika francuskog Senata Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

16:25

Dačić: Istorijska poseta predsednika francuskog Senata Srbiji
Dačić: Istorijska poseta predsednika francuskog Senata Srbiji - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je tokom današnjeg sastanka sa predsednikom Senata Republike Francuske Žerarom Laršeom istorijski značaj prve posete predsednika francuskog Senata Srbiji, saopštilo je Ministarstvo.


Dodaje se da je Dačić podsetio na tradicionalne prijateljske odnose dve zemlje i bliskost dva naroda, ali i bilateralne odnose koji su podignuti na nivo strateškog partnerstva.

Šef srpske diplomatije je ukazao na značaj nastavka političkog dijaloga, izrazivši nadu da će se nastaviti kontakti i posete na najvišem i visokom nivou.

Ministarsvo navodi da je Dačić podsetio da međusobni kontakti i razgovori vraćaju sećanje na sve ono što je Srbiji i Francuskoj zajedničko i što ih, kroz dugu i bogatu istoriju dva naroda, povezuje.

Predsednik Senata Francuske Larše potvrdio je značaj strateškog partnerstva dve zemlje, naročito njegovu ekonomsku, kulturnu i odbrambenu dimenziju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je visoki gost iz Francuske istakao značaj prisustva i predstavljanja na visokom nivou Srbije na Samitu i Ministarskoj konferenciji Frankofonije u Ðerbi, u novembru ove godine, ocenjujući da Međunarodna organizacija Frankofonije treba da, pored ekonomske, ima veću političku ulogu na međunarodnom planu.

Senator Larše je naročito istakao važnost susreta prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom na marginama Samita.

On je potvrdio podršku i ponudio svu neophodnu pomoć Francuske evrointegracijama Srbije, a posebno kroz saradnju nadležnih odbora dva parlamenta, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da su tokom sastanka razmotrena i pitanja iz domena politike i ekonomije, situacije na Balkanu, kao i aktuelna međunarodna pitanja.

Komentari (0)

Srbija