Politika

Brnabić u Bukureštu, sastala se sa privrednicima

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2022

-

22:45

Brnabić u Bukureštu, sastala se sa privrednicima
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić doputovala je večeras u Bukurešt, gde će učestvovati na Minhenskom sastanku lidera u okviru predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije.

Brnabić je svoju posetu započela sastankom sa privrednicima, među kojima je Dušan Vilms, vlasnik trgovinskog lanca "Remarkt", koji je ukazom predsednika Aleksandra Vučića ove godine odlikovan "Zlatnom medaljom za zasluge".

Srbija i Rumunija oduvek imaju dobre odnose, a preko privredne saradnje oni mogu biti još bolji, rekao je Vilms novinarima u Bukureštu.

On je primetio da mnogo Rumuna posećuje Beograd i da dnevno ima dva organizovana leta.

"Moram priznati da je jako lepo biti Srbin u Rumuniji pošto nas jako vole, jako se dobro razumemo, imamo sličnosti u jeziku i jako su otvoreni prema svemu što dolazi iz Srbije i to nam mnogo pomaže u poslovanju", rekao je Miron Radić, direktor vinarije "Liliac", u kojoj je zaposlen od 2012.godine i koja ima svoju prozivodnju u Transilvaniji.

"Fino je videti kako se razvijaju dve države istim tempom", rekao je direktor vinarije.

Ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević, koji je prisustvovao sastanku premijerke sa privrednicima, rekao je novinarima da je obim trgovisnke razmene između dve zemlje u 2021. iznosio 2,25 miliajrdi evra, dodajući da je to istorijski maksimum, ali da je, kaže, i dalje daleko od stvarnih potencijala.

"Jedna od sjajnih prilika da se to poveća je i večeras kada je naša predsednica Vlade u Bukureštu. Mi smo uspeli da započnemo neke stvari koje su veoma važne kada je u pitanju promocija srpskih prozivoda uz organizaciju Biznis foruma. Svakako ima još prostora da se trgovinska saradnja unapredi", rekao je ambasador.

Istakao je da su dobri odnosi dve zemlje su veoma značajni za srpsku nacionalnu manjinu, dodajući da su Srbija i Rumunija kroz istoriju redak primer na Balkanu jer nisu bile ni u kakvim sukobima.

"Imamo dve kraljice koje su rumunskog porekla i puno potecnijala za razvoj naše saradnje", rekao je Tomašević.

Premijerka Brnabić će se sutra sastati sa rumunskim premijerom Nikolaeom Chukom, a potom će učestvovati na Minhenskom samitu lidera.

Komentari (1)

Miladinka

28.11.2022 15:23

Rumunija ne priznaje Kosovo samo zbog Srbije jer smatra Srbiju kao bratsku zemlju. Ali Vlada Srbije više cene jednog Putina ili jednu bednu Rusiju koja od pamtiveka nas unazadi i iskoristi. Umesto da budemo zahvalni bratskoj Rumuniji iz komšiluka mi i dalje hvalimo Putina koji nas jednostavno uništava sa njegovim špijunima,desničarima i rusofilima.

Srbija