Politika

Vučić se sastao sa premijerom Norveške

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2022

-

12:55

Vučić se sastao sa premijerom Norveške
Vučić se sastao sa premijerom Norveške - Copyright FoNet/Instagram

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Norveškoj, sastao se danas u Oslu sa premijerom te zemlje Junas Gar Storeom.

Store je u čast predsednika i delegacije Srbije priredio u Vladinoj vili radni ručak. Vučić će se sastati kasnije i sa kraljem Haraldom Petim i prestolonaslednikom Hokonom, a planirano je i da položi vence na spomenik stradalim Jugoslovenima u Norveškoj u Drugom svetskom ratu uz vojne počasti.

FoNet/Instagram

 

Norveški kralj Harald Peti u Oslu takođe je primio predsednika Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Norveškoj. Sastanku Vučića i kralja Haralda Petog prisustvovao je i prestolonaslednik Hokon.

Harald Peti je došao na presto posle smrti oca, kralja Ulava, 1991. godine i od 14. veka je prvi kralj koji je rođen u Norveškoj. Poznat je i po time što je suprugu izabrao iz naroda, običnu građanku.

Tanjug AP/Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix via AP

 

Harald Peti (85) je bio i prvi pripadnik kraljevske krvi koji je pohađao javnu školu. Oženio je građanku Sonju Haraldsen, koja je danas kraljica Sonja. Kraljevski par ima dvoje dece, princezu Martu Luizu i prestolonaslednika Hokona.

Tanjug AP/Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix via AP

 

Osim toga, predsednik Srbije položio je venac na spomeniku stradalim Jugoslovenima u okupiranoj Norveškoj u Drugom svetskom ratu. Vučića su na groblju, uz visoke vojne počasti, dočekali komandant tvrđave Akešhus Arne Operud i generalni sekretar Ministarstva odbrane Frede Hermansen.

Više od 3.000 Jugoslovena stradalo je u logorima u Norveškoj, od čega najviše Srba. Oni su bili dovedeni u više od 20 radnih logora u okupiranoj Norveškoj.

Vučić će, kako je predviđeno, prvi radni dan u Norveškoj završiti posetom ambasadi Srbije u Oslu i večerom sa norveškim privrednicima.

 

Komentari (0)

Srbija