Politika

Specijalni izvestilac UN: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2022

-

18:31

Specijalni izvestilac UN: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina, Fabijan Salvioli pozvao je danas Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. 

"Potraga za nestalim licima i saradnja između Srbije i Kosova, uključujući i Radnu grupu za nestala lica, moraju biti nastavljeni bez daljeg odlaganja", rekao je on na konferenciji za novinare na kraju višednevne zvanične posete Srbiji uključujući Kosovo i Metohiju.

On je ocenio da su se porodice nestalih našle "kao taoci političkih interesa i nespremnosti vlasti, koje ne preduzimaju korake da okončaju njihovu patnju".

"Srbija i Kosovo moraju da okončaju ispolitizovane taktike koje ometaju napore u procesu promocije istine, pravde i pomirenja koji su usmereni na rešavanje nasleđa teških kršenja ljudskih prava tokom oružanog sukoba u regionu 1998-99", izjavio je Salvioli.

On je izrazio zabrinutost zbog nedostatka saradnje između vlasti u Beogradu i Prištini u pogledu procesa tranzicione pravde i primetio da pitanja o sudbini nestalih lica i krivičnog gonjenja ratnih zločina dominiraju procesom tranzicione pravde u Srbiji i na KiM od kraja sukoba. 

Euronews/Printscreen

 

 

Salvioli je pozdravio inicijative koje su usvojile nadležne vlasti u cilju omogućavanja istine i pravde, ali je istakao da je napredak bio "alarmantno spor".

"Nedostatak saradnje često vođen političkim agendama doveo je do zastoja u procesu", rekao je specijalni izvestilac.

Ekspert UN je takođe upozorio na restriktivne zakonske okvire u Srbiji i na Kosovu koji otežavaju pristup reparacijama svim žrtvama sukoba.

"Pozivam nadležne u Beogradu i Prištini da unaprede svoje zakonske okvire kako bi obezbedili da sve žrtve mogu da pristupe pravu na reparaciju bez diskriminacije", rekao je Salvioli.

On je izrazio zabrinutost i zbog nedovoljnog priznavanja i sećanja na patnje koju su pretrpele sve žrtve sukoba i ukazao da je to neophodno za proces pomirenja.

"Nasleđe prošlih kršenja prava sa svom svojom složenošću mora se adekvatno i sveobuhvatno tretirati kako bi se proces društvenog pomirenja pomerio napred. Žrtve se moraju staviti u samo središte ovog procesa", rekao je Salvioli.

On je pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da obnove napore za unapređenje sveobuhvatnih programa tranzicione pravde  cilju postizanja istinskog pomirenja, održivog mira i sprečavanja ponavljanja nasilja, navodi se na sajtu Medija centra.

Tokom posete, ekspert UN se sastao sa zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i organizacija za ljudskih prava, preživelim žrtvama ratnih zločina, porodicama žrtava i predstavnicima međunarodne zajednice. Posetio je i masovne grobnice, nekadašnje koncentracione logore i spomenike posvećene sećanju na prošlost.

Specijalni izvestilac će podneti kompletan izveštaj o svojoj poseti Savetu za ljudska prava 2023. godine.
 

Komentari (0)

Srbija