Politika

Kanadski ambasador: Srbija balansira između četiri sile, treba da se odluči za najpouzdaniju

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2022

-

16:30

Kanadski ambasador: Srbija balansira između četiri sile, treba da se odluči za najpouzdaniju
Kanadski ambasador: Srbija balansira između četiri sile, treba da se odluči za najpouzdaniju - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija već dugo vodi balansiranu spoljnu politiku između četiri sile ocenio je danas na 22 Beogradskom ekonomskom forumu ambasador Kanade u Srbiji Giles Norman i istakao da bi naša zemlja trebalo da se odluči da se okrene ka onoj sa kojom neguje iste vrednosti i u koju ima najviše poverenja.

On smatra da bi za Srbiju bilo najbolje da se okrene ka zemljama koje imaju potencijale za ulaganja, sa kojima može da radi na infrastrukturnim i razvojnim projektima, koje ulažu u Zelenu agendu i održivi razvoj i sa kojima ima zajedničke interese.

Na panelu "Prijateljsko ćaskanje: Budućnost trgovinskih odnosa zasnovanih na istim vrednostima" u okviru drugog dana 22. Beogradskom ekonomskom forumu Norman je naveo da je na globalnom nivou došlo do pregrupisavanja i preraspodele ekonomske i političke moći.

"Nekada je ekonomija bila u rukama vlada, a sada je u rukama privatnog sektora", kazao je Norman.

Objasnio je da su zbog globalne krize izazvane pandemijom, a potom i ratom u Ukrajini mnogi lanci snabdevanja prekinuti ili izmenjeni, te da su velike zemlje koje su bile "samodovoljne" ugrožene i moraju praviti strategije i planove za saradnju sa drugima.

Istakao je i da su mnoge zemlje na političkom i vojnom nivou u sukobu, dok ekonomski sarađuju.

Prema njegovim rečima mnoge države su u ekonomski nezavidnom položaju, dok nekolicina moćnih nastupaju samostalno i koriste ekonomiju i trgiovinu za sopstvene interese.

Zaključio je da bi vlade trebalo da rade na smišljanju strategija i planova za budućnost, kako bi njihove države zadržale bezbednost i neutralnost.

"Pametno je predvideti trendove, a vlade to ignorišu na sopstveni rizik", kazao je Norman.

Međutim, dodao je da nije lako izdvojiti se i sa strane objektivno posmatrati situaciju kada su veliki potresi i kada svet svedoči pravljenju istorije.

Komentari (0)

Srbija