Politika

U Velikoj Hoči kosovski carinici zaplenjuju vino od srpskog vinogradara

Komentari

Autor: Kosovo online, A. Ćup

07/12/2022

-

17:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovki carinici zaplenjuju domaće vino od Srđana Petrovića vlasnika vinograda u Velikoj Hoči, koji od početka korone nije izlazio na tržište, niti je svoje vino prodavao, piše Kosovo Online.

Petrović za taj portal ističe da carinici svoje namere pravdaju time da on nema prijavljenu firmu i dodaje da vino koje poseduje nikada nije krio, ali i da ga nije prodavao, a da je s početkom pandemije koronavirusa firmu stavio na mirovanje.

"Mi se već šest generacija bavimo proizvodnjom vina, ja sam svoju firmu stavio u mirovanje u skladu sa zakonom kada je počela korona, firma nije nakon toga aktivirana, a količine vina koje sam pravio, pravio sam za svoje potrtebe. Nigde nisam ovo vino prodavao ni na severu, ni na jugu. Pravio sam količine sa kojima bih mogao da izađem na tržište i budem konkurentan", rekao nam je Petrović.

On navodi da je hteo da sve učini u skladu sa zakonom i u dogovoru sa ostalim proizvođačima.

"Ja, kao i svi proizvođači smo u obavezi da do 10. decembra prijavimo količine grožđa koje smo obrali, a do 15. januara imamo rok da prijavimo količine vina koje smo proizveli. Svi smo računali da se do prijavimo, ali je neko javio u međuvremenu, inspektori su došli i popisali 40.000 litara vina i tri tone litara rakije", potvrdio nam je Petrović.

Petrović napominje da ništa nije uradio suprotno zakonu.

"Ja sam pitao odmah koliko sam dužan i šta treba da uradim da bi sve bilo po zakonu. Rekli su mi da treba da platim oko 35.000 evra, pristao sam i na to, angažovao sam advokata i carina je prihvatila da se nagodimo, da platim sve što dugujem da se ponovo registrujem i da ušem u legalne tokove, mešutim sada su došli i žele da zaplene", kaže Petrović.

On kaže da je jedan od većih proizvođača i da se sada trenutno ispred njegove kuće okuplja narod iz straha šta će se njima desiti.

"Ispred kuće je veliki broj ljudi, koji strahuju šta će sa njima biti. Carinici su nam rekli da čekaju cisternu koja bi trebalo da dođe. Ovde su pripadnici Rosu specijalne jedinice i velika je tenzija. Čak i da stigne ta cisterna šta će oni da rade, osim da unište svo vino. Ovde ima deset vrsta vina različitih sorti. Kada se sve to pretoči u jednu cisternu, a za to je potrebno više od jednog dana pretakanja od tog vina neće niko imati korist, osim što će sve biti neupotrbljivo", zaključio je Petrović.

Petković: Kurti poslao policiju da oduzme 40.000 litara vina

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poslao kosovsku policiju u Veliku Hoču da jednoj od najstarijih vinica Petrović oduzme 40.000 litara vina.

 

 

"Novi Kurtijev udar na Srbe južno od Ibra. Poslao je svoju policiju u centar Velike Hoče da jednoj od najstarijih vinica Petrović oduzme 40.000 litara vina", naveo je Petković na Tviteru. 

On je dodao da su se meštani okupili da brane svog komšiju jer, kako je naveo, "neće da dozvole Kurtijevo iživljavanje i teror".

Petković je objavio i fotografije na kojima se vide okupljeni meštani i pripadnici policije. 

Komentari (0)

Srbija