Politika

Brnabić, Rama i Kurti zajedno na forumu u Ohridu – frustracije zbog dinamike evrointergacija i regionalna saradnja u fokusu

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2021

-

14:38

Brnabić, Rama i Kurti zajedno na forumu u Ohridu – frustracije zbog dinamike evrointergacija i regionalna saradnja u fokusu
Brnabić, Rama i Kurti zajedno na forumu u Ohridu – frustracije zbog dinamike evrointergacija i regionalna saradnja u fokusu - Copyright Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Potrebno je rešavati teška politička pitanja, ali i druge konkretne stvari koje su značajne za građane, poručila je na Prespa forumu u Ohridu premijerka Srbije Ana Branbić. Na konstataciju albanskog premijera Edija Rame da niko više nije isfrustriran zbog dinamike evrointegracija rekla je da to donosi nove stvari u pogledu regionalne saradnje. Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovo je kritikovao inicijativu "mini Šengen".

Brnabić, Rama i Kurti su učestvovali na panelu čija je tema bila sinergija EU i SAD. 

Premijerka Ana Brnabić rekla je da region treba da nastavi sa evropskim integracijama, ali i da sledeći fokus treba da stavi na regionalnu saradnju koja, kako kaže, može da poboljša kvalitet života građana. 

Brnabić je u Ohridu rekla da je danas dočekala SMS poruka kada je stigla na aerodrom da rominga više nema, navodeći da su to konkretne stvari od kojih građani imaju koristi. 

"Ja sam u tome učestvovala i to mi niko ne može oduzeti. Ni meni, ni učesnicima panela. To je opipljiv rezultat i na taj način će građani osetiti da smo postigli nešto za njih. To je vrednost kojoj težim i radujem se takvim projektima", rekla je Brnabić. 

Ona je dodala da treba imati na umu i teška politicka pitanja, kao što je dijalog između Beograda i Prištine, ali, kako kaže, ima i toliko drugih stvari koje mogu da se urade za građane. 

"To dugujemo našim generacijama. Ako to ne učinimo, ostaćemo ovde jedini ljudi koji žive u regionu i koji će nastaviti da se svađaju", ocenila je predsednica Vlade Srbije. 

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

Brnabić je ponovila da je Srbija zemlja koja je opredeljena za evropske integracije, ali ne i atlanske, te da se u tome razlikuje od ostalih osim BiH. 

"Mi želimo da uđemo u EU, ali ne u NATO. Mi smo vojno neutralna država koja ima sjajne bilateralne odnose sa SAD, imamo i jačanje tih odnosa u svim oblastima", rekla je Brnabić. 

Frustracija zbog dinamike evrointegracija

Brnabić se osvrnula i na konstataciju albanskog premijera Edija Rame koji je rekao da više nije isfrustriran i depresivan zbog dinamike evropskih integracija, rekavši da niko više nije isfrustriran i da to donosi neke nove stvari u pogledu regionalne saradnje.  

Kako je objasnila, sve zemlje moraju da nastave da rade ono što treba u pogledu nastavka evropskog puta, ali i da regionalno sarađuju, jer na to imaju uticaj.

"Šta god da uradite svodi se na to da svaka država članica ponaosob odlučuje da li je ostvaren napredak i to postaje sve kompleksniji i komplikovaniji proceš iz dana u dan", rekla je Brnabić. 

Kako kaže, više se ne radi o evropskim vrednostima i napretkku u ključnim oblastima, ni o bilateralnim pitanjima, nego o pitanjima "lingvistike i istorije". 

Na marginama foruma Brnabićeva je razgovarala da premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, i tom prilikom su se saglasili da je uvođenje besplatnog rominga za građane zemalja regiona izuzetno važan momenat.

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

Zaev i Brnabić su istakli da je sledeći korak uvođenje besplatnog rominga sa zemljama članicama EU, piše makedonski portal “Vesnik”.

Oni su se takođe saglasili da ohridski događaj slavi uspeh dijaloga i poboljšava imidž Balkana. 

Kurti kritikovao "mini Šengen"

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti kritikovao je inicijativu “mini Šengen”, jer, prema njegovoj oceni, nema viziju za region i ponovio da on predlaže novi okvir saradnje - SEFTA.

Kurti je rekao da predlaže slobodnu trgovinu Jugoistočne Evrope koja će, kako kaže, biti odgovor budućnosti i veruje da se to može postiće kroz tesnu saradnju Evropske unije i SAD.

“U tom pravcu mora postojati sihnronizacija EU i SAD kako se ne bi ostavilo prostora Moskvi i Pekingu da ga iskoriste”, rekao je Kurti na panelu čija je tema bila sinergija EU i SAD.

On je naveo da Kosovo deli razočaranje zbog odbijanja da se otvore razgovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ocenjujući da je tako poslata poruka obeshrabrenja za Zapadni Balkan.

I građani Kosova, kako je rekao, nemaju viznu liberalizaciju, te dodaje da razume frustraciju, ali da treba pokazali i strpljenje.

“Evropska unija jeste spora, ali je i dalje najveća nada i jedina alternativa koju imamo. Ne zato što nemamo izbor već zato što tu pripadamo”, rekao je Kurti.

On je dodao da su zemlje regiona daleko od toga da su savršene i da se može utvrdiiti ako same sebe pogledaju da problema ima. Prema njegovim rečima, postoji bitka između autokrata i demokratije, “neki” se bore sa suočavanjem sa prošlošću i prihvatanjem istine.

“Prave se da možemo da rešimo problem ako ga ignorišemo ili ako odbijamo da prihvatimo stvarnost da će se ona promeniti”, rekao je Kurti.

Kako je zaključio, ako se postavi pravo pitanje, možda odgovor već postoji.

Kurti je kazao i da region mora postati članica NATO-a, te poručio da je vreme za konkretan napredak, jer je predsednik SAD čovek koji poznaje Evropu i sve njene složenosti.

 

Euronews TV

Predsednici zemalja Zapadnog Balkana su zkaljučili da EU i SAD nisu dovoljno prisutne na Balkanu, što ostavlja mesto "trećim silama" i da se dešava borba istoka i zapada.

"Balkan je jedno od poprišta na kojem se istok suprotstavlja zapadu. Mi smo obnovili iste dileme iz devedesetih godina, a to je pitanje da li je multientnilčka demokratija u našem regionu moguća", rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović

Kako je naveo, ta dilema nas je koštala 150 hiljada ljudskih života.

Đukanović je rekao da 30 godina kasnije ova dilema dolazi zbog zamagljenje EU perspektive Zapadnog Balkana.

Borut Pahor, predsednik Slovenije koja od juče predsedava Evropskom unijom, rekao je da će se ta zemlja založiti za to da Severna Makedonija i Albanija počnu pregovore o pristupu EU.

 

Komentari (0)

Srbija