Politika

Brnabić: Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na nove pravosudne zakone

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

14:22

Brnabić: Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na nove pravosudne zakone
Brnabić: Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na nove pravosudne zakone - Copyright Tanjugu/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Venecijanska komisija Saveta Evrope dala pozitivno mišljenje na svih pet pravosudnih zakona koji su u skladu sa promenama Ustava. Brnabić je na predstavljaju projekta "EU za vladavinu prava" podsetila da je 16. decembra počela javna rasprava o zakonima i dodala da je cilj da oni budu usvojeni u Narodnoj skupštini u februaru, a da Srbiju posle toga očekuje puna implementacija ovih zakona.

Istakla je da je ubeđena da će vlada u ovom mandatu obezbediti punu nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva.

Premijerka je najavila donošenje nove strategije za sprečavanje korupcije istakavši da je radna grupa formirana i da počinje sa radom u januaru 2023. godine, te da se nada da će Srbija do juna imati novu gotovu strategiju.

"Važna obast je i borba protiv organizovanog kriminala za koju takođe dobijamo značajnu odršku od EU i naših evropskih partnera", navela je premijerka.

Istakla je da je vladavina prava jedan od osnovnih uslova na putu evropskih integracija Srbije i da je zemlja postigla značajne rezultate na tom planu, te da će u cilju postizanja još boljih rezultata nastaviti rad uz podršku evropskih partnera.

"Kao predsednica Vlade trudila sam se da u oblasti vladavine prava uradimo mnogo paralelno sa svim onim što smo radilu u oblasti ekonomskih reformi napretka Srbije, podizanja stabilne ekonomije koja obezbeđuje kontinuiran rast plata i penzija i podizanje životnog standarda građana", kazala je premijerka.

Dodala je da je ovo bila važna tema ne samo zbog evropskog puta Srbije već i zbog boljeg kvaliteta života građana i građanki Srbije, jer vladavina prava i dostupnost pravdi, efekisnost sudova, kao i borba protiv kriminal i korupcije, kako je kazala, na direktan način utiču na kvalitet života.

"Ustavni amandmani onemogućavaju bilo kakvu percepciju uticaja političara na sudstvo, jer političari ne biraju sudije, već ih biraju druge sudije, a omogućena je i samostalnost tužilaštva. Mislim da će to ostati zabeleženo kao jedan od najvećih uspeha prethodne vlade", ocenila je ona.

Istakla je da će pomoć stići i za uvođenje informacionih tehnologija u rad pravosudnih organa što je za Srbiju od izuzetnog značaja, jer je "rak rana" našeg pravosudnog istema efikasnost sudova.

"Jedan deo ćemo rešiti implementacijom ustavnih amandmana, a drugi deo ćemo rešiti primenom savremenih komunikacionih tehnologija u sudstvu, da bi ubrzali procese i olašali građanima i privredi. Tu uvodimo pravosudni informacioni sistem koji smo već uspostavili kako bi imali efikasnu razmenu informacija", rekla je Brnabić.

Žiofre: Pristupanje EU zavisi od normalizacije odnosa sa Prištinom

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da srpsko pristupanje EU zavisi od normalizacije odnosa sa Prištinom, ali i od vladavine prava koja je jedan od glavnih uslova integracija.

Dodao je da je EU prepoznala napore Srbije na sprovođenju reformi iz oblasti vladavine prava, kroz jačanje nezavisnosti sudstva i tužilaštva i pohvalio saradnju Srbije sa Venecijanskom komisijom. Pozdravio je najavljeno usvajanje antikorupcijske strategije i istakao da je značajan nastavak borbe protiv organizovanog kriminala u Srbiji.

Tanjugu/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 

"Korupcija mora da bude bez kompromisa iskorenjena. Radujemo se usvajanju antikorupcijske strategije", rekao je Žiofre i dodao da su za borbu protiv korupcije važne jake i nezavisne institucije.

Žiofre je naveo da je važno i poštovanje ljudskih prava i naglasio da je potrebno zaštiti posebno prava Roma, LGBT zajednice, kao i ljudi sa invaliditetom. Poručio je da su EU i Srbija zajedno jače i istakao da je EU sprema da pruži podršku Srbiji na sprovođenju reformi.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad navela je da je vladaina prava ključna za proces evrointegracija, ali i napredak jednog društva i dodala da joj je drago što je Nemačka deo ovog projekta. Ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner naglasio je da kroz postiznje pune vladavine prava sudski sistem treba da obezbedi povrenje građana u institucije i dodao da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju na njenom reformskom putu. Sa njim se saglasio i ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina koji je istakao da ta zemlja daje punu podršku pristupanju Srbije EU.

Šef Kancelarije SE u Beogradu Tobijas Flesenkemper kazao je da ta organizacija takođe pruža punu podršku Srbiji u spovođenju reformi i istakao da je ona važna kako zbog evropskog puta Srbije, tako i zbog kvalitetnijeg života građana i odnosa u društvu. Evropska unija izdvojila je 20,8 miliona evra za podršku reformama u oblasti vladavine prava.

Pomoć je namenjena ispunjavanju ciljeva u okviru poglavlja 23 i 23, a u okviru pregovora Srbije o članstvu u EU. Paket podrške sastoji se od četiri komponente, a u njihovom sprovođenju učestvuju članice EU i međunarodne organizacije. Teme koje su obuhvaćene programom uključuju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, unapređenje osnovnih prava i jačanje tehničkih kapaciteta za poglavlja 23 i 24, ali i unapređenje nezavisnosti pravosuđa.

Komentari (0)

Srbija