Politika

Brnabić: Jedan od ključeva uspeha u regionu je regionalna saradnja

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

17:42

Brnabić: Jedan od ključeva uspeha u regionu je regionalna saradnja
Panel Panel Regionalne ekonomske integracije kao odgovor na globalne ekonomske trendove - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od ključeva uspeha za sve nas u regionu jeste regionalana saradnja, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

"U meri u kojoj to uspemo, toliko ćemo mi svi zajedno biti uspešniji u budućnosti", rekla je Brnabić na panel diskusiji po završetku dvodnevne konferencija "Jedan region-jedno tržište-Korak ka zajedničkom tržištu EU".

"Ja bih volela da svi sa strane imaju još manje vremena da se bave sa nama, zato što mislim da mi dobro znamo jedni druge i da prilično dobro razumemo kakva je bila skora prošlost i koliko nam je svima muka i problema donela i da sve bolje razumemo kakavi su potencijali u jednom drugačijem pristupu našoj budućnosti", kazala je Brnabić.

"U meri u kojoj mi uspevamo da sarađujemo u oblasti pre svega ekonomije, ali i u infrastrukturnim projektima, bolje povezanosti puteva, želiznicama, rečnim transportom... Zatim u oblastima obrazovanja, inovacija, nauke, razmeni iskustava posebno mladih ljudi. U meri u kojoj to uspemo, toliko ćemo mi svi zajedno biti uspešniji u budućnosti", rekla je premijerka.

O inicijativi "Otvoreni Balkan" Brnabić kaže da je to poslednja u nizu regionalnih inicijativa koja je autohtono pokrenuta iz ovih krajeva.

"Mi smo mali region, svaka zemlja je operativno mala sa malim brojem stanovnika, Ukoliko ne naučimo da se međusobno poštujemo i radimo zajedno, povezujemo se i nastupamo zajedno, da naš razvoj i rast neće biti onoliko brz i kvalitetan, održiv, koliko je nama svima potrebno da nadokandimo propušteno vreme", istakla je Brnabić.

Premijerka je zajedno sa Aleksadrom Simurdićem, direktorom fonda Evropski poslovi Autonomne pokrajine Vojvodine, razgovarala na temu "Otvorenog Balkana" i o ekonomskoj saradnji država u regionu.

Konferencija "Jedan region-jedno tržište, Korak ka zajedničkom tržištu EU" održana je danas i juče u Kongresnom centru Master, Novosadskog sajma. 

Ovo je sedmi put da je ova značajna konferencija održana u Novom Sadu, a razgovarano je o lokalnom, regionalnom i evropskom zajedništvu. 

Konferenciji su organizovali Fond "Evropski poslovi“ AP Vojvodine u partnerstvu sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Regionalnim forumom mladih lidera regiona, Fondacijom Konrad Adenauer (KAS), Privrednom komorom Srbije (PKS) i Privrednom komorom Vojvodine (PKV), a uz podršku Grada Novog Sada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija