Politika

Zelenović: Stranka Zajedno raspisala konkurs za gradonačelnika Beograda

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2022

-

11:33

Zelenović: Stranka Zajedno raspisala konkurs za gradonačelnika Beograda
Nebojša Zelenović - Copyright Fonet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Stranka Zajedno raspisala je konkurs za gradonačelnika Beograda, a pošto se kandidati budu predstavili građanima u februaru, obaviće se i glasanje najkasnije početkom marta, rekao je kopredsednik te stranke Nebojša Zelenović.

"Stranka Zajedno želi da otvori svoja vrata da bi zajedno sa građanima došli do najbolje liste. Ovim se menja politička istorija u Srbiji i proces je već krenuo 17.decembra. Prva faza je predstavljanje kandidata, druga je kampanja u kojoj će oni predstaviti svoje ideje, a treća faza je glasanje uživo i onlajn", rekao je Zelenović u intervjuu za Tanjug.

On je naveo da su vrata otvorena za nove ljude iz stranaka, za partnere iz nevladinih organizacija, ali i pojedince koji skupe 50 potpisa.

"Za one koji ne dolaze iz naše stranke imaćemo prethodnu proveru koju će raditi naša verifikaciona komisija da vidimo da li osoba ima neke veze sa strankama na vlasti, jer to ne bismo želeli da se desi", objasnio je Zelenović.

On kaže da je moguće, kako je ranije rečeno, da će beogradski izboti biti održani na proleće, ukoliko to opozicija bude tražila, a da se stranka Zajedno sprema kao da će izbora biti.

Smatra da vlast u Beogradu nema legitimitet, te da numerička većina u gradskom parlamentu ne oslikava stanje koje je dobijeno kroz proces glasanja u Beogradu.

"Manjina u Beogradu je glasala za ovu vlast i to mora da se promeni. Kako ćemo doći do toga da se ona pobedi, mi kao stranka radimo najviše što možemo. Pripremamo naše kandidate i organizaciju i imaćemo na kraju listu i nosioca o kojem su se izjasnili Beograđani", kaže on.

Na pitanje koga vidi kao svoje potencijalne partnere i u kakvim je odnosima sa Strankom slobode i pravde, Zelenović kaže da je njegova poslanička grupa u odličnim odnosima sa svima i da su njihova vrata otvorena.

"Da li će se oni prijaviti (na konkurs) ostaje da vidimo, možda će se oni za beogradske izbore spremati na neki svoj način. Partnere za sada tražimo u građanima i u nevladinim organizacijama koje bi se sad odvažile i ušle u politiku, a ja vas uveravam da će ih biti", tvrdi Zelenović.

Govoreći o situaciji na KiM, Zelenović smatra da vreme ne radi za Srbiju i da su ponude koje dobija sve lošije, mada, kako dodaje, "ne može više ni da se kaže kakve su sada ponude jer ih javnost ne vidi".

"Ne znamo šta se tačno nudi Srbiji da se ta stvar razreši već jednom, ali mislim da je napuštanje institucija bio pogrešan potez i da je najviše štete naneto srpskom narodu", rekao je on.

Zelenović ocenjuje i da je potez premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da popuni upražnjena mesta drugim predstavnicima Srba bila pogrešna i nelegitimna.

"Takođe i aplikacija Kosova za članstvo u EU u trenutku kada pet zemalja Unije ne podržava Kosovo kao državu je bio loš potez. Sa druge strane, sumnja našeg predsednika da ide na samit u Tirani i najava da se traži vraćanje vojske na KiM su potezi koji nas ne vode da budemo bliže rešenju", smatra Zelenović.

On smatra da rešenje treba tražiti u dogovoru sa Zapadom koji treba da pokrene Srbija, a koje bi se ticalo ne samo odnosa Beograda i Prištine već celog Zapadnog Balkana.

"Verujem da je došao trenutak baš zbog ruske agresije prema Ukrajini da se prave ozbiljni dogovori koji će podrazumevati da se sva otvorena pitanja stave na sto", rekao je Zelenović.

Kako dalje objašnjava, sada je trenutak da Srbija traži međunarodnu konferenciju na kojoj bi se otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu rešila.

"Evropi je sada pomoć potrebna, a s druge strane od Evrope treba tražiti da pomogne nama i da nam da jasne okvire, rok i put kojim ćemo stići u EU najbrže moguće", rekao je Zelenović.

Partnere u tom poslu vidi u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji. Kaže i da francusko-nemački dokument o kojem se govori u vezi sa rešavanjem pitanja KiM pojačava tvrdnju da je potreban širi dogovor.

Kada je reč o sankcijama protiv Rusije, stranka Zajedno se zalaže za usaglašavanje spoljne politike Srbije sa politikom Evropske unije.

Na pitanje da li će, ukoliko se na dnevni red parlamenta stavi rezolucija koju je podneo poslanik grupe "Ujedinjeni" Borko Stefanović, a koja predviđa paket sankcija prema Rusiji, Zelenović kaže da Stefanović nije konsultovao poslaničku grupu “Moramo-Zajedno” kada je predložio rezoluciju, a da jeste, imali bi određene primedbe.

"Rekli smo da to jeste propust, ali smo takođe rekli da bismo podržali jednu takvu rezoliciju jer je to na kraju krajeva naša politika. Taj akt u kome bi Srbija uvela sankcije Rusiji je samo jedan od elemenata koji je potreban za širi dogovor koji predlažemo", naveo je Zelenović.

Kako dodaje, takav dogovor bi obezbedio trajni mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.
Zelenović se osvrnuo i na nezadovoljstvo opozicije u Skupštini Srbije, navodeći da se oni ne žale na neke tehničke stvari već zato što im se, kako tvrdi, onemogućava da predlažu zakone i amandmane što je posao poslanika.

"Ja hoću da se zahvalim i Milenku Jovanovu i Vladimiru Orliću što su pomogli da opozicija koja je bila dosta fragmentirana ponovo napravi jednu vrstu ukrupnjavanja. Mi imamo intenzivnu komunikaciju i preduzećemo određene aktivnosti koje treba da dovedu do toga da se izborimo da dobijemo pravo da govorimo", rekao je Zelenović.

Svaka ideja u kojoj bi smo se mi naljutili i otišli bi bila loša za sve, rekao je Zelenović odgovarajući na pitanje da li je mogući novi bojkot.

"Verujem da je i u interesu vlasti da opozicija bude u parlamentu, jer ako nije u parlamentu, negde mora biti", zaključio je Zelenović.

Komentari (0)

Srbija