Politika

Grad u potpunosti preuzima finansiranje usluga socijalne zaštite, usvojena strategija iz oblasti životne sredine

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

23:26

Grad u potpunosti preuzima finansiranje usluga socijalne zaštite, usvojena strategija iz oblasti životne sredine
Grad u potpunosti preuzima finansiranje usluga socijalne zaštite, usvojena strategija iz oblasti životne sredine - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Beograda večeras su usvojili više akata među kojima su izmene i dopune odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite kojima Grad u potpunosti preuzima finansiranje tih usluga, strategija iz oblasti životne sredine i Akcioni plan za sprovođenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

Izmene i dopuneodluke o pravima i uslugama socijalne zaštite se donose na inicijativu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića koju je pokrenuo imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na ekonomsku krizu na globalnom nivou koja, održavajući se i na Srbiju, utiče na ranjive kategorije stanovništva u Beogradu.

Grad se ovim izmenama i dopunama svrstava u društveno odgovorne lokalne zajednice koje oblast socijalne politike stavljaju na vrh liste svojih prioriteta, navodi se u obrazloženju.

Kako se dodaje, korisnici usluga socijalne zaštite i njihove porodice oslobađaju se troškova usluga socijalne zaštite, što je direktna i konkretna podrška koja olakšava svakodnevno funkcionisanje i ublažavanje efekata krize.

Izmene i dopune obuhvataju niz usluga socijalne zaštite čije se odredbe u postojećoj Odluci o pravima i uslugama socijalne zaštite dopunjuju formulacijom koja glasi da se za plaćanje troškova usluge sredstva obezbeđuju u gradskom budžetu za svaku budžetsku godinu u celosti.

Strategija za zaštitu životne sredine 

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su strategiju iz oblasti životne sredine koja uzima u obzir problem klimatskih promena, a čiji je jedan od ciljeva kreiranje daljih pravaca održivog upravljanja šumskim resursima na teritoriji prestonice.

Reč je o Strategiji uticaja klimatskih promena na interakciju ekosistemskih usluga (usluge koje priroda pruža besplatno, a čovek ih koristi) u korišćenju i upravljanju šumskim resursima Beograda, koja važi od 2023. do 2030. godine.

Ciljevi Strategije su definisanje stepena ranjivosti i otpornosti šumskih resursa na području Beograda, kao i potencijala za njihovo prilagođavanje klimatskim promenama. Takođe, među ciljevima su identifikovanje najvažnijih šumskih ekosistemskih usluga, procena njihovog stvarnog korišćenja i potencijala, kao i kreiranje daljih pravaca održivog upravljanja šumskim resursima i pratećim ekosistemskim uslugama na području prestonice.

Strategiju je obrazlagala sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević koja je rekla da je Strategija izrađena u skladu sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije i drugim sektorskim zakonima iz oblasti šumarstva, zaštite životne sredine, zaštite prirode i klimatskim promenama.

Dodala je da je Strategija “prošla” javni uvid u februaru i novembru, te da je održana i javna prezentacija.

"Upravljanje prirodnim resursima je jedan od najzahtevnijih zadataka sa kojima se suočavamo. Održavanje stabilnosti eko-sistema i reakcija na klimatske promene su sve složeniji procesi", rekla je Vilotijević.

Usvojen Akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja

Odbornici Skupštine grada usvojili su Akcioni plan za sprovođenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda za period 2022-2024.

Kako su obrazložili predstavnici Sekretarijata za socijalnu zaštitu, cilj je da se stvore mehanizmi za unapređivanje položaja Roma, a Akcioni plan ima pet posebnih ciljeva u oblastima obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

Posebni ciljevi su, kako je navedeno, obezbeđivanje punog uključivanja mladih i dece romske nacionalnosti u preškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje, unapređenje zapošljivosti Roma i Romkinja na tržištu rada, unapređenje uslova stanovanja, unapređenje pristupa uslugama zdravstvene zaštite uz poštovanje prava, kao i unapređenje u pristupu socijalnoj zaštiti.

Kako je su rekli predstavnici Sekretarijata za socijalnu zaštitu, finansijska sredstva za sprovođenje Akcionog plana planirana su iz budžeta grada i opština, budžeta Srbije, ali i od donatora.

Planirano je 1,14 milijardi dinara za sprovođenje Akcionog plana, što predstavlja 0,56 odsto gradskog budžeta za 2023. Prema zvaničnim podacima, Romi su posle Srba, najzastupljeniji stanovnici Beograda, a prosečna starost romske zajednice je 25 godina, dok je 40 odsto njih mlađe od 19 godina.

"Oni predstavljaju izrazito veliki potencijal Grada Beograda, a ne socijalni teret, samo je potrebno dati im podršku da se uključe u sve tokove društva", poručili su predstavnici Sekretarijata.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić rekla je da je reč je o prvom strateškom dokumentu o pravima Roma i socijalno uključivanja Roma i Romkinja u Beogradu.

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su i izmene i dopune Odlluke o komunalnom redu, kao i Odluku o upravljanju parkovima i obezbeđivanju uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu na području gradskih opština, Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica. Takođe, usvojena je Odluka o nekategorisanim putevima na teritoriji Beograda, kao i Program uređenja i dodele građevinskog zemljišta za 2023. godinu, te Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o izmeni i dopuni Statuta JKP “Gradska čistoća”, Godišnji program zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Beograda za 2022. godinu.

Takođe, odbornici su usvojili izmene i dopune Odluke o taksi prevozu, kao i rešenja o davanju saglasnosti na konačne nacrte aneksa ugovora o javno-privatnom partnerstvu u javnom prevozu.

Komentari (0)

Srbija