Politika

Patrijarh: Tenzije su dosegle tačku koju niko ne želi, molim da se sačuva mir i da ljudski životi budu najveći interes

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2022

-

13:11

Patrijarh: Tenzije su dosegle tačku koju niko ne želi, molim da se sačuva mir i da ljudski životi budu najveći interes
Euronews/Slaven Dimitrić - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem da je situacija Kosovu i Metohiji veoma ozbiljna i da su tenzije dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi i koji nas ne bi odveli u nešto što bi donelo mir i kakvu takvu ravnotežu. 

"Nemam mnogo toga što bih rekao ovom prilikom, a posebno posle jučerašnjeg dana koji je za mene bio istinski i lično malo je reći, tužan, ali to i nije toliko važno da li je bio tužan za mene, nego i veoma, veoma tužan i mnoge ljude i našu braću i sestre na KiM, za naše monahinje i monahe i sveštenstvo koji su s radošću i nestrpljenjem očekivali da poglavar i duhovni otac njihove crkve i njihov dođe u svoju Patrijaršiju i u ovim teškim trenucima se pomoli bogu za sve ljude kojima nimalo nije lako, koji stradaju, ali i za sve ljude sveta, za mir u svetu, a pre svega i iznad svega za međusobno razumevanje, za suživost i za mir između Albanaca i Srba", rekao je on.

Kako je dodao, činjenica je da samo mi između sebe svojim naporima možemo bolje razumeti jedni druge, a vekovima na prostoru Kosova i Metohije žive zajedno Srbi i Albanci.

"Srbi su naravno, na KiM gotovo 15 vekova, a ne znam da li četiri ili pet vekova Albanci i Srbi zajedno žive na tom prostoru. Dakle, kapaciteti, potencijali, ono što je iza nas su takvi da nas u najmanju ruku uče da ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život i put koji vodi u okviru u kojem za svakog ima mesta. U ovom trenutku bez obzira što mi je bilo zabranjeno da odem na Kosovo, ja sam pre svega siguran, a uveravam u to i svu našu braću i sestre na Kosovu da ću ne čekajući mnogo, biti sa njima tamo i da ću se zajedno sa njima moliti bogu za sve ovo što sam naveo", rekao je on.

"Oružani sukobi nikome dobro neće doneti"

On je rekao da je molio predsednika da učini sve da se sačuva mir i da ne dođe do oružanih sukoba jer oni nikome dobro doneti neće.

"To molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali jedno i velike sile i instiucije političke koje su važne i donose odluke u centrima moći, odluke koje neratko utiču na živote svih nas, da i oni daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog drugog. Siguran sam da oni to mogu", rekao je patrijarh Porfirije. 

Patrijarh SPC je rekao i da neće da ulazi u okvir šta su građanske slobode i prava, ali da će reći da je Pećka patrijaršija za sav naš narod i poglavare ono što je Vatikan za Rimokatoličku crkvu.

"Zamislite da sada neko bez ikakvih razloga, sa snajblaže rečeno komičnim obrazloženjem zabrani samo zato što mu se hoće zabrani papi da uđe u Vatikan. Ovo kažem zbog toga što bi čitav svet ustao na noge i da ne postoji pod kapom nebeskom neko ko ima bilo kakvu poziciju s koje odlučuje ne bi digao svoj glas kako bi štitio pravo poglavara Rimokatoličke crkve. Bolna je i ta činjenica ili pitanje koje možemo sebi postaviti da li postoji jedan poglavar neke verske zajednice koji ne može da uđe u svoju kuću i poseti svoje vernike. Pećka patrijaršija je imovina SPC i pritom, već sam rekao kuća poglavara SPC njenog patrijarha", istakao je Porfirije.

Kako je rekao, on je pokušao juče u nekim direktnim kontaktima sa ljudima za koje misli da mogu da pomognu da takva jedna besmislena i apsurdna zabrana bude uklonjena.

"Ponoviću i sada i apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu, biram reči, da utiču na one koji u Prištini donose odluke, pa i odluku o tome da se zabrani patrijarhu da bez ikakvog razloga ode svojoj kući, da utiču da se takva odluka promeni", dodao je on.

Što se tiče situacije na samom Kosovu, Porfirije je rekao da im je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao mnogo toga, odnosno ono što smatra da treba da imamo u vidu.

Rekao je i da se moli bogu da u ove pretpraznične, božićne dane, "on svojom ljubavlju i blagodaću dotakne i umove i srca svih ljudi, naročito onih koji žive na Kosovu i Metohiji i da Bog da, mira između Albanaca i Srba".

"Da i svima nama koji slavimo Božić pravoslavnim hrišćanima to bude dan radosti, mira, dan ljubavi", rekao je on. 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija