Politika

Zatvorena, otvorena, pa odložena sednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o sankcijama Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2022

-

14:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Odbora za spoljne poslove na kojoj je trebalo da se raspavlja o Nacrtu rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU, uvođenju "određenih sankcija Rusiji", ali i o rezoluciji Srpske stranke Zavetnici o zabrani korišćenja sankcija kao instrumena spoljne politike, odložena je zbog nepostojanja formalnih uslova, kažu iz vladajuće koalicije.

Sednicu Odbora je sazvao njegov predsednik Borko Stefanović, koji je, kako su preneli mediji, ranije danas rekao da je sednica zatvorena za javnost na zahtev poslanika SNS. Stefanović je rekao da je bio obavešten da je stigla inicijativa poslanika da se sednica zatvori i citirajući član Poslovnika dodao da je bio dužan da se do donošenja odluke ponaša kao da je predlog za zatvaranje usvojen. On je rekao i da poslaničkoj grupi čiji je član i nije bilo u interesu da se sednica zatvori za javnost.

Stefanović kaže da odlaganje sednice tog odbora na kojem je trebalo, između ostalog, da se diskutuje o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU u vidu restriktivnih mera prema Rusiji, pokazuje da vladajuća većina izbegava da o tome razgovara. On je izrazio žaljenje zbog nejasnoća u vezi sa zatvaranjem sednice Odbora za javnost.

Prethodno je Stefanović pojedinim medijima rekao da su poslanici SNS podneli zahtev za odlaganje sednice odbora, što su u međuvremenu iz SNS demantovali.

“Kako sam obavešten od stručne službe, traženo je da sednica bude zatvorena za javnost, a posle se ispostavilo da predstavnici vladajuće većine nisu tražili zatvaranje za javnost”, rekao je Stefanović i dodao da je rasprava oko toga “pojela” sat i po vremena.

Posle toga, kako je rekao, predstavnici SNS su tražili odlaganje sednice Odbora.

“To po meni pokazuje jedan tužan momenat u našoj državi i državnoj politici gde se izbegava razgovor o važnim državnim pitanjima. Pored deklarativnog zalaganja danas je pokazano da većina nije želela da razgovara o tačkama dnevnog reda”, tvrdio je Stefanović.

On je dodao da je “papir iz Ministarstva spoljnih poslova” koji je predstavljao formalni razlog da se sednica odloži poslat kurirskom poštom, a ne elektronskim putem i da se u međuvremenu, kako je rekao, ''kao kod Kafke izgubio negde''. Kaže da su svi preduslovi bili tu da se sednica ne održi i dodaje da će sednicu zakazati naknadno.

Raguš: Zaprepašćeni smo ponašanjem Borka Stefanovića

Zamenica šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Marina Raguš izjavila je na zajedničkoj konferenciji za novinare te stranke i koalicionih partnera iz SPS, Pokreta socijalista, Saveza vojvođanskih Mađara da su oni zaprepašćeni ponašanjem Borka Stefanovića. Raguš je oštro demantovala da su naprednjaci podneli zahtev za zatvaranje sednice odbora za javnost.

Ona je kazala da nema nijednog potpisa na navodnom zahtevu da se sednica zatvori za javnost, a kada je reč o formalnim stvarima, sam Stefanović je, kaže, ranije govorio da ne saziva sednicu jer nije dobio informaciju iz Ministarstva spoljnih poslova o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU. Takvu informaciju, dodala je, članovi Odbora nisu dobili ni danas.

“Mi ne vidimo razlog čemu zbrka kada su politički stavovi svih nas poznati povodom usklađivanja spoljne politike sa EU", rekla je Raguš.

Poslanica SNS Nataša Jovanović poručila je Borku Stefanoviću da je obmanuo javnost. 

"Dovedeni smo u sumnju da Borko Stefanović ima određeno znanje nakon svega ovoga. Koleginica Raguš mi je pokazala da nema nijednog potpisa čime je javnost obmanuta. Molim vas tišina dok ja govorim. Stefanoviću, obmanuli ste javnost. Vi ste još u julu rekli, kada su bile velike vrućine da će Odbor za spoljne poslove da raspravlja o uvođenju sankcija, pa da li je to normalno. Mislila sam valjda znate kakve su procedure, mnogi studenti možda spremaju master ili doktorski rad na osnovu toga kakva je regulatorna odluka Skupštine u odnosu na vođenje politike”, rekla je ona.

Poslanica SVM Elvira Kovač je rekla da predsednik odbora Borko Stefanović nije smeo da izađe u javnost i kaže da je sednica zatvorena pre nego što je doneta takva odluka na samoj sednici odbora. Kovač je kazala da je Stefanović trebalo predlog da stavi na glasanje. Poslanik PS Đorđe Komlenski rekao je na sednici da zahtev za zatvaranje sednice ne postoji i ocenio da je Stefanović neozbiljno pripremio sednicu. Sednici prisustvuju predstavnici gotovo svih poslaničkih grupa, ali i poslanici koji nisu članovi Odbora za spoljne poslove.

Poslanik Zajedno Đorđe Miketić zatražio je da se priča o temi ove sednice.

“Ali, svaki put kada treba da razgovaramo o nekim suštinskim stvarima, vi se bavite procedurama. Mislim da je vreme da ovaj odbor počne da se bavi stvarima koje su u njegovoj nadležnosti, a to je spoljna politika”, rekao je Miketić.

Dveri i Zavetnici: Dogovor SNS i SSP

Šef poslaničke grupe Dveri-patriotski blok Boško Obradović odlaganje današnje sednice Odbora za spoljne poslove vidi kao dogovor između Srpske napredne stranke i Stranke slobode i pravde.

“Prisustvovali smo pokušaju održavanja sednice. Ja znam da je prednovogodišnja atmosfera, ali nisam očekivao da ćemo imati pozorišnu predstavu. Ovo je bila simpatična ali nevešta predstava neformalne koalicije SNS i S SP”, rekao je Obradović.

On tvrdi da ta koalicija “traje duže vreme”, a kao dokaz je naveo to što je nedavno predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić navodno na kolegijumu skupštine predložio da dva zakonska predloga Marinike Tepić iz SSP dođu na dnevni red i da budu usvojena. Obradović nije precizirao o kojim predlozima je reč. Rekao je i da bi vladajuća većina smenila Borka Stefanovića sa mesta predsedniak Odbora za spoljne poslove da im je "sporan".

“Oni su pozorišnom predstavom izbegli da se SNS odredi prema predlogu Borka Stefanovića o uvođenju sankcija”, rekao je Obradović.

Šefica poslaničke grupe Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski je uoči sednice odbora rekla da je “skandalozno” što je sednica zatvorena za javnost i izrazila sumnju da je reč o “svojevrsnom dilu” Dragana Đilasa i vladajuće stranke.

Komentari (0)

Srbija