Politika

Vučić: KFOR odbio zahtev Beograda za povratak srpskih snaga bezbednosti na KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2023

-

09:59

Vučić: KFOR odbio zahtev Beograda za povratak srpskih snaga bezbednosti na KiM
Vučić: KFOR odbio zahtev Beograda za povratak srpskih snaga bezbednosti na KiM - Copyright Prinstscreen/RTV Pink

veličina teksta

Aa Aa

KFOR je odbio zahtev Beograda za povratak srpskih snaga bezbednosti na teritoriju Kosova i Metohije, saopštio je u gostovanju na TV pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Čini mi se da smo svi znali i očekivali taj odgovor. Odgovorili su, naravno da oni smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije i Oružanih snaga Republike Srbije na teritoriju KiM, pritom se pozivajući na Rezoluciju 1244. Oni su rekli da u skladu sa Rezolucijom igraju svoju ulogu, ali se nisu pozvali na deo po kojem je moguće da to odbiju, jer tako nešto ne postoji. Neko dovoljno pametan im je to sastavljao, znali su da nemaju na šta da se pozovu, onda su se pozvali na određene pravne okvire", rekao je predsednik.

Vučić kaže da je odgovor KFOR-a stigao upravo na Badnje veče.

"Bilo bi dobro da su na Badnje veče uručili pozitivan odgovor, onda znate da to nije slučajno. Napravili su tu grešku da su napisali 'mi pažljivo motrimo', ali sa jasnom političkom konotacijom... Pažljivo prate šta se dešava na Severu, a samo dva sata ranije pucano je na dečake", dodaje.

"Pucano je na jugu, nije vaše da brinete o barikadama, nego o bezbednosti Srbija na celom KiM. To se desilo na jugu, a oni su pomenuli samo sever. Njihovo rukovodstvo brine samo o političkim rešenjima, o njihovim rešenjima za budućnost, a ne ostvarnoj bezbednosti"

Predsednik Srbije pak, ističe da ne može da kaže da NATO "amaterski ili loše obavlja svoj posao".

"Mi ćemo da vidimo kakav će naš dalji odgovor da bude. Čekaćemo, ukazivati na kojim mestima nisu zaštitili srpski živalj", ističe Vučić.

Činjenica da "nijedan od silnih ambasadora nije prokomentarisao užasan događaj na KiM", odnosno pucnjavu na dečaka i momka, govori o svima njima, smatra Vučić.

"Govori o odnosu prema srpskom narodu i mi to treba da očekujemo, nisam očekivao drugačiji odgovor KFOR-a", istakao je.

Prinstscreen/RTV Pink

 

Vučić kaže da Srbiji predstoji težak period, te dodaje da je sve što se dešava plod atmosfere koju je stvorio Aljbin Kurti prema srpskom narodu.

"Imaćemo važne razgovore. Dolazi (Derek) Šole, veoma važan čovek iz SAD. On je u svakom smislu važan jer nema nekoga iz Stejt deparmenta ko može da mu naređuje. Reč je o veoma važnom čoveku", ističe predsednik.

Osim toga, predsednik je istakao i da je Beograd za vreme Nove godine bio "kao Kazablanka" kada je u pitanju broj stranih agenata u našoj zemlji.

"Postigli smo rekord - u privatnim smeštajima, kućama, zgradama. Takav broj špijuna od 20. decembra do 5. januara nije zabeležen od Drugog svetskog rata. Očigledno je da su mnogi spremali svašta", rekao je Vučić.

Predsednik dodaje i da očekuje velike probleme i pritiske oko Kosova i Metohije, ali i oko sankcija Rusiji.

"Ja sam dovoljno star u politici, ja sad već umem da poredim period sankcija i asocijacije i konstrasne politike, i ne tražim lakša rešenja za sebe. Vi govorite o redu pritisaka jednih i drugih - njihovo je to da rade, naše da trpimo. Situacija je malo teža zbog zamrznutog konflikta, nismo mogli da dođemo do kompromisnog rešenja, ali nas sada teraju na ponižavajuće rešenje i toga neće biti", ističe Vučić.

On dodaje da čak i da uvedemo sankcije Rusije to nije garancija da ćemo brže napredovati na putu evrointegracija.

"Podsetiću vas na 2000. godinu i hapšenje Miliševića... Pa, kažu uhapsite, pa predajte, pa vrata EU su otvorena. Predali smo predsednika ove zemlje, šta god ja mislio o njemu, ali zašto smo morali da izručimo predsednika na Vidovdan i jesmo li postali dan posle toga deo EU? Ne, posle toga smo ubili sopstvenog premijera i opet nisam siguran da je to delo samo domaćih ruku", rekao je predsednik i nastavio:

"Posle toga su rekli uhapsite Mladića, otvorićemo vrata. Uhapsili smo Mladića, Karadžića, a šta smo dobili? Za sve to smo dobili viznu liberalizaciju. Kad uvedemo sankcije reći će da je vreme za konačni sporazum sa Kosovom. I sve je tako, danas kad imate ovu vrstu istorijske distance, kad sagledate sva lažna obećanja - mi moramo da idemo prvo na ispunjenje svega onoga što je potpisano, a onda da razgovaramo o svemu drugom"

Prinstscreen/RTV Pink

 

Za SAD kaže da su "vrlo iskrene u tome da žele punu kosovsku nezavisnost"

"To je najveća sila koja je, uz Nemačku i Veliku Britaniju rodila nezavisnost Kosova od 1999. do 2008. godine kada su mislili da je sve završeno. Ali, sa Amerikancima je moguće razgovarati, oni se trude da razumeju našu poziciju, poziciju Srba. Imao sam dobre razgovore sa ambasadorom (Kristoferom) Hilom. Neće on promeniti svoje stavove, ali čuje i sluša šta je to što mi govorimo, za razliku od onih koji ne žele da čuju. Isti je slučaj sa Šoleom, Eskobarom... Da li to može da izrodi kompromisno rešenje - nadam se, ali nisam siguran", objašnjava Vučić.

Na pitanje zašto je kosovski premijer izjavio da nije dao garancije da neće hapsiti Srbe na Kosovu, Vučić odgovara:

"Niko mu nije ni tražio. Mi smo tražili od Zapada - od NATO-a i EU. Videćemo da li će da poštuju ili neće. Kurti i da da bilo kakve garantije, niko mu ne bi verovao ništa. Njegova reč ne vredi ništa i ne znači ništa - ne samo meni, nego svima u Evropi. Ja ne moram nigde da se potpišem, svi znaju da moja reč znači nešto", istakao je.

Predsednik je gostovanje na TV Pink zaključio rečima da će Srbija obezbediti punu prehrambenu i energetsku sigurnost.

"Moja molba za ljude jeste da u svakom trenutku znaju da to neće samo od sebe da se dogodi. Moramo samo da radimo, radimo i radimo"

Komentari (1)

FPN

08.01.2023 23:49

Проф. Игор Јанев је, поред осталог, познат и по томе што заступа тезу да Војно-технички споразум у Куманову може бити раскинут, позивајући се на члан 52. Бечке конвенције о праву уговора (1969), где се уговори сачињени под притиском или претњом рата (као што је био случај са Кумановским споразумом из 1999) могу сматрати ништавним (тј. по чл. 52. „Ништаван је сваки уговор чије је закључење постигнуто претњом или употребом силе, кршењем принципа права који су унети у Повељу УН. ИЗВОР: ВИКИПЕДИЈА

Srbija