Politika

Dačić: Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih deset godina

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2023

-

13:33

Dačić: Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih deset godina
Dačić: Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih deset godina - Copyright MSP

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih 10 godina.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, izjavio da su odnosi dve zemlje bazirani na međusobnom poverenju, saradnji, traženju zajedničkih interesa, ali i poštovanju prava nacionalnih manjina kako Mađara u Srbiji i tako i Srba u Mađarskoj.

"Time, što je najvažnije, dajemo veliki doprinos miru i stabilnosti u regionu. Tome mogu da dodam da činjenica o strateškom partnerstvu nije samo mrtvo slovo na papiru, jer mi sa mnogim zemljama imamo ugovor o strateškom partnerstvu, a kao da ih nemamo. Ovde je reč da mi zaista rešavamo brojna pitanja veoma konkretna koja su od interesa građana naših zemalja", poručio je šef srpske diplomatije.

On je kao glavne izazove sa koje su dve zemlje suočene naveo rat, migracije i energetsku krizu, istakavši da Srbija i Mađarska nisu krive ni za jedan. "Nalazimo se u situaciji da moramo jedni drugima da pomažemo i da nema te saradnje bilo bi mnogo teže i Srbiji i Mađarskoj", poručio je Dačić.

Odlična saradnja dveju zemalja, ocenio je, rezultat je poverenja predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, ali i Ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja koja su predano radila na tome. 

"Dogovorili smo se da imamo najmanje jedan sastanak godišnje u Beogradu i jedan u Budimpešti. Nije više vest da smo se sastali, ali je vest koliko su napredovali naši odnosi", konstatovao je Dačić.

Dodao je da svi sporazumi koji su potpisani između dveju zemalja imaju veliki značaj za građane, poput onog o zajedničkom korišćenju diplomatsko-konzularnih  predstavništava u svetu. Dačić je naglasio da Srbija visoko ceni podršku Mađarske evropskom putu.

"Bio sam svedok da je Sijarto više puta afirmativno govorio na međunarodnim skupovima podržavajući evropski put Srbije. Uvek je isticao da je Srbija primer dobrih međunacionalnih odnosa, a posebno je govorio o odličnom položaju Mađara u Srbiji i upoređivao ga sa drugim zemljama u regiona", rekao je Dačić.

Mađarska peti spoljnotrgovinski partner Srbije

On naveo da je Mađarska peti spoljnotrgovinski partner Srbije sa izuzetnim povećanje robne razmene i sa željom da se to još poveća.

"Spremni smo da uložimo maksimum da rešavamo probleme kao što su granični prelazi i gužve na graničnim prelazima, rekonstrukcija tih prelaza sa obe strane kako bi se skratilo vreme čekanja, pitanje izgradnje železničkih pruga i puteva u Srbiji", naveo je šef srpske diplomatije.

On je posebno apostrofirao da dve zemlje moraju da se pomažu u snabdevanju energentima.

"Srbija, a verujem ni Mađarska, nema nikakvih posebnih ljubavi prema poreklu gasa i nafte. Samo nam je važno da ga imamo. Naši građani ne mogu da žive i greju se od obećanja. Mi ne spadamo u zemlje koje imaju naftu i gas iz domaćih izvora. Da nismo završili Turski tok, a da nije bilo

Mađarske verujem da ne bi bili tako uporni u njegovoj izgradnji, mi ne bismo mogli da zatvorimo taj deo", istakao je Dačić. 

Dodao je da sada, sa ponosom, može da kaže da smo odradili deo od 403 kilometara, koliko ima od Bugarske do Mađarske granice, a koji prolazi kroz Srbiju i kojim se doprema gas u Mađarsku, a moguće i dalje u zemlje EU.

"Zainteresovani smo da napravimo konekciju i za naftu, jer mi nismo izuzeti od sankcija prema ruskoj nafti. Određene naftovode koje imamo prema Hrvatskoj, ne možemo da dopremamo rusku naftu jer je pod sankcijama", rekao je Dačić.

"Hrana i energenti obezbeđeni za sve vreme trajanja krize"

Tanjug AP/Federation council of the Federal assembly of the Russian Federation/Vladislav Tarasov

 

Dačić izjavio je da su energenti, hrana i sve potrebno za život građana obezbeđeni i da će biti obezbeđeni sve vreme trajanja krize. 

On je nakon sastanka sa mađarskim kolegom Sijartom rekao da je Srbija spremna da se dogovori sa Mađarskom o svim tim pitanjima kako jedni drugima da pomognemo. 

"To je veoma korisno i u interesu građana. Građani Srbije nisu u tolikoj meri osetili nedostatak energenata, visoku cena energenata, velike nestašice i probleme, kao građani nekih drugih zemalja. Nama će to biti interes u narednom periodu i očekujem nastavak saradnje", rekao je Dačić.

Kada je reč o migrantima Dačić je istakao da Srbija igra "čisto", odnosno da nema interese da nekoga prima i usmerava da izađu iz Srbije, niti da pravi probleme drugima.

"Ukazujemo da smo na udaru migranata koji dolaze iz EU. To što dolaze iz Sirije, Avganistana, Rumunije, Albanije. Kako dolaze, pa koriste mnoge rupe i probleme u EU kada se radi o njihovim spoljnim granicama", rekao je on.

Dačić je zahvalio Austriji i Mađarskoj na pomoći i rekao da Srbija neće dozvoliti da bude parking za migrante i žrtva migratorne krize. 

"Sa druge strane doprinećemo ne samo tome što ćemo bolje čuvati granice već što ćemo raditi na usklađivanju vizne politike sa EU, u smislu da tamo gde postoji mogućnost zloupotrebe, da neko dođe u Srbiju bez vize, da se onemogući da to postane alibi da neko može da migrira u zemlje EU", objasnio je on.

Dačić je podsetio i da je Srbija ukinula bezvizni režim sa Indijom, Tunisom, Burundijem, Kubom, Bolivijom i da će raditi dalje na tome.

"Za Srbiju postoje tri crvene linije za situaciju na KiM"

Šef srpske diplomatije izjavio je  da za Srbiju postoje tri crvene linije kada je u pitanju situcija na Kosovu i Metohiji.

"Prvo sve potpisano mora da se sprovede, drugo mi ne možemo da priznamo nezavisnost KiM i da se složimo da kosovo uđe u UN, jer nismo obavili nikakav politički razgovor o suštini problema o našim međusobnim odnosima. Nismo vodili dijalog kako politički da se dođe do rešenja, a sada neko želi da nametne da Srbija mora nešto da uradi, da prizna Kosovo da bi ušla u EU", odgovorio je Dačić na pitanje Tanjuga šta su naredni koraci Srbije nakon odluke Kfora.

Kao treću crvenu liniju Dačić je istakao bezbednost Srba na KiM.

"Ako neće KFOR i kosovska policija da ih zaštiti, nemojte da nas dovodite do toga da mora srpska policija i vojska to da obezbeđuje na KiM. To je nešto što ne bismo želeli. Mi želimo mir i sprovođenje međunarodnih sporazuma", rekao je Dačić.

On je dodao da ne može da prihvati da kada razgovara sa ministrima spoljnih poslova drugih zemalja oni traže da se Srbija izjasni po pitanju Ukrajine i uvođenja sankcija Rusiji, a ne žele da pričaju o rešenju kosovskog pitanja.

"Ko ima moralno pravo da od Srbije traži da se odrekne svog teritorijalnog integriteta, a da ne pokaže minimunm razumevanja za naše probleme. Ajde da vidimo kako bi se bilo koja zemlja ponašala", rekao je on.

Kako je podvukao, tu principi ne postoje već samo interesi velikih sila.
"Interes Srbije je da se sačuva mir i dođe do prihvatljivog rešenja za Srbe i Albance na KiM", rekao je Dačić.

Komentari (0)

Srbija