Politika

Šole se nakon razgovora sa Osmani sastao i sa Kurtijem

Komentari

Autor: Kosovo onlajn, Tanjug

11/01/2023

-

15:36

Šole se nakon razgovora sa Osmani sastao i sa Kurtijem
Šole se nakon razgovora sa Osmani sastao i sa Kurtijem - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti razgovarao je danas sa višim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom, a među temama je bio proces dijaloga i odnosi Beograda i Prištine.

Kurti je zahvalio Šoleu na poseti, kontinuiranoj komunikaciji i posvećenosti SAD, istakavši da je cilj Prištine još snažnije partnerstvo sa Amerikom, preneo je Indeks onlajn.

Razgovarano je i o procesu dijaloga, pri čemu je istaknuta potreba za aktivnim i konstruktivnim angažovanjem u dijalogu i za intenziviranjem napora ka punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kako je još jednom ponovljeno iz Kurtijevog kabineta, fokus na kojem insistira Priština u odnosima dve strane je uzajamno priznavanje. Šolea su na sastanku pratili američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Šole se prethodno sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani razgovarala je danas u Prištini sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom i tom prilikom ponovila tvrdnju da je Srbija, uz podršku Rusije, "destibilizujuća sila" i da predstavlja pretnju za stabilnost i mir u regionu, prenela je "Koha".

Kako se navodi u saopštenju,  Osmani je zahvalila Šoleu na aktivnom angažovanju SAD u procesu dijaloga, ističući da je pojačano američko angažovanje u ovom pravcu "ključno za obezbeđivanje uspešnog ishoda za dobrobit građana".

Osmani je istakla da je konačni sporazum, koji prema njenim rečima, treba da bude zasnovan na međusobnom priznanju, usmeren ka poboljšanju života građana i postizanju održivog i dugoročnog mira u regionu.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Šole je svoju trodnevnu posetu Zapadnom Balkanu započeo u Skoplju, a nakon posete Prištini otputovaće u Beograd. Zajedno sa Šoleom u poseti je i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Eskobar.


 

Komentari (0)

Srbija