Politika

Montgomeri: Kurti i Dejton prepreka za rešavanje problema na KiM i u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2023

-

20:41

Montgomeri: Kurti i Dejton prepreka za rešavanje problema na KiM i u BiH
Montgomeri: Kurti i Dejton prepreka za rešavanje problema na KiM i u BiH - Copyright Prinskrin/Youtube/rtvatlas

veličina teksta

Aa Aa

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montogmeri izjavio je danas da Zapad sve više uočava da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prepreka za produktivan dijalog Beograda i Prištine, i izrazio očekivanje da će poseta američkih zvaničnika koja je u toku, kao i one koje slede, doprineti da se svi efikasno izbore sa tim problemom.

"Zanimljivost ove posete i budućih nije vezana toliko za Srbiju, koliko za Kurtija jer na Zapadu sve više shvataju da je Kurti pravi problem koji sprečava produktivan dijalog. Zato se nadam da će ova poseta i druge koje slede doprineti da se efikasno izbore sa tim problemom", rekao je Montgomeri za Tanjug na pitanje kako vidi posetu zvaničnika SAD Beogradu i Prištini i korake koji će uslediti u narednim nedeljama i mesecima.

Montgomeri je naglasio da se napredak "ako i dok to ne urade" više ne može očekivati, ali je i upozorio da bi Zapad svestan činjenice da nikave nagrade poput članstva ne mogu biti delotvorene mogao da posegne sa nekom vrstom sankcija prema Srbiji.

"Što se Srbije tiče, ne mogu da zamislim nikakve nagrade koje bi podstakle Srbiju da promeni stavove o Kosovu. Zato se pitam i plašim da će EU i SAD nagovestiti upotrebu neke vrste sankcija za podsticanje saradnje Srbije. Ovo bi bilo kontraproduktivno, posebno zato što problem leži u Kurtiju", rekao je Montgomeri.

Bivi američki ambasador dodaje da u SAD i EU raste osećaj zabrinutosti zbog mogućnosti nasilja na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini, što, kako je naglasio, objašnjava broj misija, poseta, sastanaka, konferencija.

Montgomeri je naglasio da rešavanje oba problema - kosovoskog i onog u BiH "zahteva maštovitost i spremnost Zapada da igra oštro".

Prema njegovim rečima, ključ za njihovo rešavanje je zapravo u rukama EU i SAD.

"Ovo uključuje i priznanje da Dejtonski mirovni sporazum više nije efikasan u suočavanju sa postojećim izazovima u BiH. Ustvari, on je postao prepreka trajnom rešenju. Dakle, sve dok Zapad ne prepozna tu činjenicu, problem će se nastaviti", ocenio je Mongomeri.

On ponavlja da EU takođe mora da prizna da njeno "magično rešenje" koje podrazumeva članstvo u EU više nije efikasno. 

Dodao je da je istina da mnogi, ako ne i većina u EU, uopšte ne žele dalje proširenje, a kamoli na Balkan koji ima stalne probleme.

"Dugoročni cilj EU i SAD na Kosovu je nezavisnost u sadašnjim granicama, da ga Srbija prizna, kao i prekid neprijateljstava. Takođe, žele da Srbija prihvati politiku EU prema Rusiji (iako neke njene članice to ne čine)", rekao je on i naglasio da je neposredna briga Zapada ''da se okonča realna mogućnost nasilja'' između Prištine i Beograda.

Montgomeri kaže da očekuje da će sve poruke iz Vašingtona biti zasnovane na tim tačkama. Podsetio je i da su SAD i EU takođe previše zabrinuti zbog ruskog uticaja u regionu.

Komentari (0)

Srbija